Ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a anunțat marți că Germania a livrat către Ucraina primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T.
În Ucraina "a început o nouă eră a apărării antiaeriene", a salutat ministrul. Sistemele "Iris-T din Germania au sosit deja. Vin şi NASAMS americane", a adăugat responsabilul ucrainean, potrivit Agerpres.
"Nu e decât începutul", a continuat acesta, "şi avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul", a scris Reznikov.
În iunie, cancelarul german Olaf Scholz a promis Kievului livrarea de sisteme Iris-T capabile, potrivit lui, să apere de raiduri aeriene un oraş mare. Luni, în timp ce asupra Ucrainei se abătea o ploaie de rachete ruseşti, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a asigurat că primul din aceste echipamente va fi furnizat Kievului "în următoarele zile" şi alte trei anul viitor, aminteşte AFP.
Armata germană deţine la rândul său rachete de tip Iris-T, dar nu şi sistemul sol-aer complet. Rachetele sunt lansate din avioane Tornado sau Eurofighter.
SUA au promis în ce le priveşte Ucrainei sistemele de rachete sol-aer NASAMS, două urmând să fie livrate în săptămânile sau lunile următoare şi alte şase în cadrul unui ajutor pe termen mai lung. Sistemul este fabricat de grupul american Raytheon şi cel norvegian Kongsberg.
Citește și:
Ucraina a primit din Germania trei lansatoare de rachete multiple MARS II și mai multe instalații de artilerie autopropulsată, pe lângă cele aflate deja în serviciu în cadrul Forțelor Armate. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Apărării al Germaniei, Christine Lambrecht, scrie Berchtesgadener Anzeiger .
Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhnyi a publicat un videoclip despre modul în care armata ucraineană funcționează cu sistemele de rachete M270 MLRS de vest cu rază lungă.
„Sistemele de rachete multiplex MARS II promise și încă trei PzH 2000 au fost livrate. Ne ținem de cuvânt”, a spus Christine Lambrecht.
Filmările includ scurte comentarii ale luptătorilor, arată pregătirea pentru utilizarea sistemului și surprinde imagini ale lansărilor de rachete. Ei zboară pe o traiectorie complexă, care este semnificativ diferită de traiectoria de zbor a proiectilelor MLRS sovietice.
Zalujni a mulțumit partenerilor pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei și asistența militară.
M270 este foarte asemănător cu sistemele HIMARS cu rază lungă de acțiune, pe care Forțele Armate ale Ucrainei le folosesc de aproximativ o lună pentru a „extrage” depozite, posturi de comandă și alte ținte strategice din spatele adânc al armatei ruse.
M270 diferă de HIMARS prin faptul că are două pachete de câte șase rachete simultan, precum și o bază pe șenile în loc de una pe roți.
Astfel, Germania a transferat deja 10 tunuri autopropulsate.
De asemenea, trei vehicule blindate de reparații și evacuare au fost predate Forțelor Armate ale Ucrainei.
În câteva zile ar trebui să înceapă și pregătirea militară pe sistemul de apărare aeriană Iris-T SLM. În toamnă, compania producătoare va putea livra Ucrainei un sistem de apărare aeriană „nou din fabrică”.
Ce este MARS II
Mars II / MLRS-E este o copie licențiată a M270 MLRS pe șenile americane bazată pe M2 Bradley BMP, „îmbunătățită” la fabricile Krauss-Maffei-Wegmann cu sistemul de control al focului EFCS de la Airbus.
Sistemul are 12 ghidaje din fibră de sticlă pentru rachete dispuse în două cutii de unică folosință a câte șase rachete.
Citește mai mult AICI.