Germania, măsuri radicale. Apa caldă, la program: ”Fiecare kilowatt-oră în minus ajută la umplerea depozitelor de gaze”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: pexels, Gunshe Ramchandani
Foto: pexels, Gunshe Ramchandani

Germania introduce măsuri fără precedent, în așteptarea „Zilei Z” a energiei: ”Fiecare kilowatt-oră pe care îl economisim ajută la umplerea un pic mai mult depozitul de gaz”, a spus Helmut Dedy, șeful Asociației Germane a Orașelor.

Nemții abordează criza energetică în spirit prusac: Germania limitează utilizarea apei calde, stinge luminile stradale și închide piscinele. Creșterea uriașă a prețurilor la gaz a venit după ce Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze către Germania luna trecută, cufundând Germania în cea mai gravă criză energetică din 1973.

Detmold, un oraș din Renania de Nord-Westfalia, a anunțat că nu va mai încălzi apa din piscinele sale exterioare, deoarece așa va economisi gaz pentru la iarnă.

Importatorii de gaze și companiile de utilități luptă pentru supraviețuire în timp ce facturile consumatorilor cresc vertiginos, scrie Financial Times .

"Situația este mai mult decât dramatică. Pacea socială în Germania este în mare pericol", a declarat Axel Gedaschko, șeful federației companiilor germane de locuințe GdW.

Pe măsură ce tensiunile cresc, oficialii se tem că situația s-ar putea agrava. Rusia, de fapt, își închide principala conductă de gaz către Germania, Nord Stream 1. Deși s-a spus că va dura zece zile, iar motivul a fost invocat ca întreținere planificată, mulți experți de la Berlin se tem că aceasta nu se va mai deschide din nou.

Germania a făcut un pas crucial către raționalizarea gazelor luna trecută, când ministrul Economiei, Robert Habeck, a activat a doua fază a planului de urgență.

"Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți. Ar putea deveni critică și trebuie să fim pregătiți pentru asta", a spus acesta”.

Căldură și apă caldă cu porția

Apelul ministrului economiei, prin care cetățenii și autoritățile erau sfătuite să economisească energia a vut imediat ecou - mai multe municipalități și proprietari i-au urmat imediat sfatul.

Cea mai mare companie imobiliară din Germania, Vonovia, a anunțat joi că va scădea temperatura la 17 grade Celsius, pentru proprietățile sale. Astfel, în următorul sezon de încălzire, toate locuințele vor avea setată o temperatură de maxim 17 grade, între orele 23:00 și 6:00. Ei spun că această măsură va economisi 8 la sută din costurile de încălzire.

Asociația de locuințe din orașul săsesc Dippoldiswalde, în apropiere de granița cu Cehia, a făcut un pas mai departe în această săptămână - a decis să reducă programul furnizării de apă caldă pentru ca locuitorii. Aceștia vor putea face duș doar între orele 04.00 - 08.00, 11.00 - 13.00 și 17.00 și 21.00.

„Trebuie să economisim pentru la iarnă”, au anunțat aceștia.

Măsuri extreme: semafoare oprite, piscine închise

Helmut Dedy , șeful Asociației Germane a Orașelor, a spus că întreaga societate trebuie să reducă acum consumul de energie.

- Situația este foarte gravă. Este deja clar că va trebui să ieșim din zona de confort. Economisim vara pentru ca iarna sa avem apartamente calduroase. Fiecare kilowatt-oră pe care îl economisim ajută la umplerea puțin mai mult depozitul de gaz - a spus el.

El a făcut apel la consiliile municipale din toată țara să ia măsuri urgente precum stingerea semafoarelor pe timp de noapte, oprirea apei calde în muzee și centre sportive, reglarea aerului condiționat la temperaturi mai ridicate și oprirea iluminatului clădirilor istorice.

Unii au luat deja măsuri. Astfel, cartierul Lahn-Dill de lângă Frankfurt anunță că va opri apa caldă în cele 86 de școli și 60 de săli de sport ale sale de la jumătatea lunii septembrie. Se speră că mutarea va economisi 100.000 de euro în costuri cu energia.

Düsseldorf închide temporar marele complex de piscine Münster-Therme. Berlinul, pe de altă parte, a redus temperatura din piscinele exterioare cu două grade, în timp ce Köln diminuează iluminatul stradal la 70% din puterea maximă de la ora 23:00.

Mulți locuitori reactivează sobele și șeminee cu lemne, iar vânzările de lemn de foc, peleți, cărbune au crescut și ele.

Federația companiilor germane de locuințe GdW prognozează că războiul din Ucraina va crește prețurile la energie pentru consumatori între 70 și 200%, ceea ce, față de 2021, va crește costurile suplimentare anuale de la 1.000 la 2.700 de euro pentru o persoană în gospodărie și până la 3.800 euro pentru 4 persoane.

Costurile ar putea crește și mai mult dacă guvernul va impune taxe de urgență tuturor consumatorilor de gaze pentru a distribui mai uniform costurile prețurilor mai mari.

Legea este menită să împiedice importatorii de gaze să devină insolvabili, un scenariu de care miniștrii se tem că ar putea duce la prăbușirea întregului sector. Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, negociază deja cu oficialii un ajutor de stat, despre care experții spun că ar putea ajunge la nouă miliarde de euro.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel