Germania se dă peste cap să păstreze forța de muncă străină

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Muncitori
Muncitori

De la industria auto, la clinici, companiile germane își multiplică inițiativele pentru recrutarea forței de muncă din străinătate. Pe piața mondială a muncii, atractivitatea Germaniei este însă în scădere.

Ieșiri la iarbă verde, tur de oraș sau bone pentru copii: cadrele medicale de la clinicile Vivantes s-au străduit să-și convingă noii colegi vietnamezi să rămână la Berlin. Din 2019, rețeaua municipală de clinici din capitala germană a înființat un program de formare a candidaților deja licențiați, selectați din străinătate (Vietnam, Algeria, Tunisia) și care și-au făcut stagiatura la Berlin.

Germania suferă de lipsa formei de muncă bine pregătite. Se întâmplă nu doar în sănătate, dar și în sectorul educției, în cel al construcțiilor sau energie. Cererea de instalatori pentru montarea panourilor solare, spre exemplu, a crescut de șapte ori într-un an. Potrivit unui studiu publicat luna trecută de Institutul pentru Piața Muncii și Formare Profesională (IAB), numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în Germania, cu 139% între 2010 și 2020, ajungând la 2 milioane.


În plus, IAB estimează până în 2035, necesarul de forță de muncă se va ridica la șapte milioane de lucrători, dacă nu se face nimic pentru a menține în activitate lucrătorii în vârstă, pentru a stimula munca femeilor și pentru a recruta imigranți. Oricum, companiile se dau peste cap pentru a atrage candidații, iar cheltuielile pentru angajare a crescut, în medie cu 13,7%”, a calculat IAB.

La Vivantes, 1.500 de posturi sunt în pericol să rămâne neocupate. Prin urmare, personalul face tot posibilul pentru a-și păstra noi colegi. În acest scop, grupul a creat programe speciale de integrare, alocând zece ore din programul salariaților pentru ca aceștia să însoțească primii pași ai noilor recruți.

Pentru a satisface nevoile din sectorul inteligenței artificiale, Mercedes va investi, la nivel global, 2 miliarde de euro până în 2030 în educație. În 2022, a găzduit deja „120.000 de participări la cursuri de formare în domeniul digitalizării, precum software, codificare și IT” în întreaga lume, precizează producătorul auto.

Nu stau degeaba nici autoritățile publice. Din India până în Mexic, guvernul își înmulțește inițiativele de a mobiliza muncitori străini, precum ministrul Muncii, Hubertus Heil, care a călătorit recent în Kerala, unde le-a explicat inginerilor și tehnicienilor indieni că Germania „are nevoie de ei”. În iunie anul trecut, a fost adoptată o nouă lege privind imigrația calificată pentru a accelera și simplifica procedurile de acordare a vizelor. 

În ceea ce privește atractivitatea, Germania a scăzut, în interval de patru ani, de pe locul 12 la 15 dintre cele 38 de țări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit unei evaluări a Fundației Bertelsmann. Limba, clima, dar și progresul extremei drepte în estul țării reprezintă tot atâtea puncte negre pentru Germania.

Externalizarea anumitor activități este una dintre opțiunile alese de companiile germane, urmând exemplul Bosch care, după saturarea centrelor sale de dezvoltare software din India sau România, a trimis ingineri indieni să dezvolte un nou centru în Mexic.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel