Un mesaj de detașare de gazul rusesc a fost transmis de prim-ministrul, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul evenimentului de începere oficială a implementării terminalului plutitor de stocare și gazeificare LNG (FSRU) din Alexandroupolis.
Premierul, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că demararea lucrărilor la terminalul plutitor Alexandroupolis de stocare și gazeificare reprezintă detașarea de dependendența față de gazul rusesc, arată publicația Kathimerini, citată de Rador și G4Media.
Mitsotakis a afirmat că Peninsula Balcanică poate beneficia de proiectul început acum.
„Proiectul de la Alexandroupolis este o nouă poartă energetică și un far care transmite un semnal: odată cu finalizarea lui vom putea scăpa în curând de gazele provenite din surse rusești”, a subliniat premierul. „Terminalele grecești de GNL sunt capabile să acopere piața greacă și să înlocuiască o parte semnificativă a gazului rusesc”, a adăugat el.
„Recentul șantaj al gazelor de la Moscova face cooperarea nu numai una necesară, ci și urgentă”, a adăugat el.
Angajamentul guvernului elen este că va finaliza lucrările noului terminal în 20 de luni.
La ceremonie au fost prezenți președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov și prim-ministrul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovachevski.
Premierul bulgar a vorbit despre o zi istorică pentru Bulgaria și Grecia, în care se face un pas important pentru independența energetică a celor două țări.
La rândul său, președintele sârb a subliniat că „la început am fost destul de sceptic, mă întrebam dacă se poate întâmpla așa ceva, dar acum vreau să spun că sunt recunoscător, pentru că prin acest proiect ne vom putea asigura cantități importante de gaze”.
Președintele Consiliului European a subliniat că trebuie să ne demonstrăm suveranitatea europeană și să obținem independența energetică. „Acest proiect este o piatră de hotar în dezvoltarea energetică a Europei”, a spus el.
Tot marți a fost anunțată obținerea licenței de la RAE ( Autoritatea Elenă de Reglementare în Energie) pentru implementarea unui al treilea terminal LNG în Grecia, situat în Tracia.
Vicepreședintele și director Gastrade SA, Kostis Sifneos, a declarat că noul terminal va putea aproviziona cu gaze R. Moldova și Ucraina.
„Alexandroupolis este intrarea, iar Bulgaria este veriga de legătură a lanțului de aprovizionare (...) către Serbia, România. Anunțăm aici că a fost obținută licența de la RAE (pentru terminalul din Tracia n.r.), ce va furniza gaz către Moldova și Ucraina”.
Demararea construcției terminalului LNG Alexandroupolis, cel de-al doilea terminal LNG al țării, după cel de la Revythousa, are loc într-un moment în care investițiile în întreaga Europă se accelerează pentru independența de gazul rusesc.
După ce miercurea trecută Moscova a inchis robinetul pentru Bulgaria, 40% din necesarul de gazul Bulgariei este acoperit de terminalul LNG de la Revythousa și 60% de gazul rusesc revândut de DEPA (compania de furnizare a gazelor naturale a Greciei).
Terminalul Alexandroupolis va funcționa ca o altă poartă de intrare a gazelor naturale în Balcani, prin interconectorul cu Bulgaria, iar de acolo gazele vor fi livrate în Serbia și România. Macedonia de Nord va primi gaze prin interconectorul său cu Grecia.
Proiectul, cu un buget total de 393,7 milioane de euro, constă într-o unitate plutitoare de colectare și stocare temporară și gazeificare a GNL și un sistem de conducte submarine, prin care gazul va fi transportat în sistemul național.
Odată cu finalizarea terminalului Alexandroupolis, Grecia aproape că își dublează capacitatea de lichefiere a gazelor naturale lichefiate de la șapte miliarde de metri cubi, la peste 15 miliarde de metri cubi, mai arată publicația citată.