Grecia, pregătiri pentru impact: Clădiri și monumente, cufundate în beznă / Lumină cu porția pentru gospodării

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

În timp ce în România încă se mai sărbătoresc zile ale orașelor, aruncându-se banii pe fereastră, autoritățile de la Atena sunt gata să ia o decizie mai mult simbolică, dar foarte importantă ca semnal pentru cetățeni.

Guvernul Greciei se pregătește pentru cel mai rău scenariu energetic și intenționează să reducă consumul de energie electrică, în a cărei producție se utilizează, într-o proporție însemnată, gazele naturale. Astfel, statul elen va trece la economii: străzi și monumente istorice, iluminate mai slab, precum și întreruperi de curent pentru gospodării. 

Acest lucru a fost anunțat atât de ministrul Energiei Kostas Skrekas, cât și de ministrul adjunct al Finanțelor Thodoros Skylakakis.

Skyalakakis a declarat pentru Skai TV că suntem foarte aproape de cel mai rău scenariu, cel al tăierii gazelor naturale rusești în Europa.

După această vară, este foarte probabil ca străzile să devină puțin mai întunecate, monumentele istorice să nu mai fie scăldate în lumină pe tot parcursul nopții, iar gospodăriile s-ar putea confrunta cu întreruperi periodice, a declarat Skrekas pentru ziarul Kathimerini.

Ministrul a spus că măsurile descrise mai sus sunt necesare dacă Europa vrea să-și reducă consumul de gaze naturale cu 15% și ar putea fi necesare, oricum, dacă Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale către Europa.

Înainte ca gospodăriile să fie direct afectate, municipalitățile vor trebui să scoată lămpile din 10% din luminile stradale și să stingă iluminatul monumentelor la ora 3 dimineața.

Inițial, măsurile vor fi voluntare, dar ar putea deveni obligatorii dacă nu sunt suficiente autorități locale voluntare, a spus Skrekas.

„Trebuie să înțelegem cu toții că nu ne putem comporta ca și cum nimic nu s-ar întâmpla în jurul nostru”, a spus ministrul. „Există un război care distruge o țară și alimentează, de asemenea, o criză energetică de genul pe care nu am văzut-o niciodată… trebuie să ne dăm seama cu toții că nu putem risipi energie”, a spus el.

Va avea loc o campanie extinsă pentru a îndemna gospodăriile să-și reducă consumul de energie. „Desigur, măsura de ultimă instanță este o reducere impusă a consumului consumatorilor casnici prin întreruperi de curent... nu putem exclude nimic.”

Guvernul intenționează să sprijine industriile în aceste vremuri slabe, indiferent dacă Uniunea Europeană aprobă un mecanism de sprijin, așa cum a cerut guvernul, sau nu. Dar, în așteptarea dificultăților, industriile au început să schimbe mixul de combustibili pe care îl folosesc.

Consumul de gaze naturale de către astfel de companii în prima jumătate a anului 2022 a scăzut cu 71,06% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 1,67 terawatt-oră, iar acum gazele naturale reprezintă doar 5,51% din consumul de combustibil al industriei elene.

Nevoile energetice vor fi satisfăcute parțial printr-o creștere a producției de lignit sau cărbune brun, o sursă foarte poluantă pe care Grecia ar fi trebuit să o elimine treptat.

Public Power Corporation a fost rugat să-și dubleze producția de energie electrică. Aceasta va însemna, în primul rând, suspendarea eliminării treptate a lignitului timp de doi sau poate trei ani și o creștere imediată a producției.

Skrekas explică că lignitul ar deveni din nou mai important chiar și fără reducerile obligatorii ale consumului, deoarece prețurile globale ale energiei au crescut. „Nevoia de a reduce utilizarea gazelor naturale apare în primul rând din faptul că le importăm în totalitate”, spune el.

Rețineți că în urmă cu doar zece zile, Rusia a adăugat Grecia pe lista „ țărilor neprietenoase ”.*miniatură: Acropole în întuneric în timpul Ora Pământului

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel