Hackerii pot ține pe loc nave de aprovizionare și avioane cargo mai des decât am crede

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels (Julius Silver)
Sursă foto: Pexels (Julius Silver)

Hackerii au început să profite de navele și avioanele de transport mărfuri, penetrând sistemele de securitate pentru a putea cere răscumpărare. 

Înarmați cu un computer, hackerii pun din ce în ce mai des ochii pe unele dintre cele mai mari lucruri pe care oamenii le pot construi. Navele de containere și avioanele voluminoase de marfă, esențiale în economia globală de astăzi, pot fi acum oprite de o nouă generație de războinici.

”Realitatea este că un avion sau o navă, ca orice sistem digital, poate fi spart”, a declarat David Emm, cercetător în securitate cibernetică în cadrul companiei Kaspersky, pentru CNBC.

Într-adevăr, acest lucru a fost dovedit de guvernul SUA în timpul unui exercițiu de „test pen-test” pe o aeronavă Boeing în 2019.

O companie germană a fost victima unei operațiuni de tip phishing

Adesea este mai ușor să fie piratate companiile care operează în porturi și aeroporturi decât să acceseze o aeronavă sau o navă reală.

În decembrie, firma germană Hellmann Worldwide Logistics a declarat că operațiunile sale au fost afectate de un atac de tip phishing. Atacurile de tip phishing implică trimiterea de mesaje falsificate concepute pentru a păcăli oamenii să predea informații sensibile sau să descarce software dăunător.

Compania, care oferă transport aerian, maritim, rutier și feroviar, precum și servicii de logistică contractuală, a fost nevoită să nu mai accepte noi rezervări pentru câteva zile. Nu este clar cât de mult a pierdut în venituri ca urmare a atacului hackerilor.

Directorul de informații al Hellmann, Sami Awad-Hartmann, a declarat pentru CNBC că firma a încercat imediat să ”oprească răspândirea” când și-a dat seama că a căzut victima unui atac cibernetic.

”Trebuie să o oprești pentru a te asigura că nu va ajunge mai departe în infrastructura de calcul”, a spus Awad-Hartmann.

S-au deconectat de la internet

Hellmann, o companie globală, și-a deconectat centrele de date din întreaga lume și a închis unele dintre sistemele sale pentru a limita răspândirea atacurilor cibernetice.

”Una dintre deciziile drastice pe care le-am luat atunci când am văzut că avem unele sisteme compromise este că ne-am deconectat de la internet”, a spus Awad-Hartmann. ”De îndată ce faci acest pas, te oprești. Nu mai lucrezi.”

Totul a trebuit să fie făcut manual și am creat planuri de continuitate a afacerii, a spus Awad-Hartmann, adăugând că unele părți ale afacerii au reușit să facă față mai bine decât altele.

Awad-Hartmann a spus că hackerii aveau două obiective principale. Prima fiind criptarea Hellmann și a doua fiind exfiltrarea datelor.

”Atunci te șantajează”, a spus el. ”Atunci începe răscumpărarea.”

Hellmann nu a fost criptat deoarece experții companiei s-au mișcat rapid și au închis rețeaua de internet, a spus Awad-Hartmann.

”De îndată ce sunteți criptat, desigur, procedura de repornire durează mai mult, deoarece este posibil să fie nevoie să decriptați”, a explicat el. ”Poate fi necesar să plătiți răscumpărarea pentru a obține cheile principale și lucruri de genul acesta.”

Hellmann lucrează cu autoritățile legale pentru a încerca să determine cine se află în spatele atacului cibernetic. Există unele speculații, dar nu există răspunsuri definitive, a spus Awad-Hartmann.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel