Video. Haos în Sri Lanka: Protestatarii au pătruns în clădirile oficiale și au făcut baie în piscina președintelui

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Prim-ministrul Sri Lanka Ranil Wickremesinghe este dispus să demisioneze pentru a permite formarea unui guvern format din toate partidele, după ce protestatarii au luat cu asalt instituțiile statului.

Președintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a fugit sâmbătă din reședința sa oficială, cu puțin timp înainte ca protestatarii furioși din cauza unei crize economice fără precedent să ia cu asalt complexul, să înoate în piscina prezidențială și să posteze imagini pe rețelele de socializare, au declarat agențiile. 

Protestatarii au spart și porțile metalice la Ministerul de Finanțe și birourile prezidențiale de pe coastă.

Rajapaksa și-a părăsit reședința oficială vineri ca măsură de securitate înaintea demonstrațiilor planificate pentru weekend, au declarat două surse din ministerul apărării.

Reuters nu a putut confirma imediat locul unde se află președintele.

Pentru a decide ce măsuri să facă după tulburări, Wickremesinghe a purtat discuții cu mai mulți lideri de partide politice.

„Wickremesinghe le-a spus liderilor de partid că este dispus să demisioneze din funcția de prim-ministru și să faciliteze formarea unui guvern format din toate partidele”, a spus biroul său de presă într-un comunicat.

Wickremesinghe a fost, de asemenea, mutat într-un loc sigur, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală.

Liderii mai multor partide de opoziție au cerut demisia conducerii statului.

„Președintele și premierul trebuie să demisioneze imediat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, instabilitatea politică se va înrăutăți”, a declarat liderul Partidului Libertății din Sri Lanka și fostul președinte Maithripala Sirisena, vorbind înainte ca Wickremesinghe să se ofere să demisioneze.

Proteste cu revolte

Înainte de aceasta, o masă uriașă de oameni a înconjurat reședința prezidențială, cerând demisia șefului statului, căruia i se învinuiește gestionarea proastă a țării, care a provocat o criză dureroasă.

În timp ce protestatarii înghesuiau intrarea în Palatul Prezidențial, agenții de securitate au tras în aer pentru a opri atacul până când Rajapaksa a părăsit complexul în siguranță, a declarat pentru AFP o sursă de rang înalt din apărare, sub rezerva anonimatului.

„Președintele a fost escortat în siguranță”, a adăugat sursa. „El este încă președintele, este protejat de o unitate militară”, a explicat el.

O mulțime de protestatari, după cum arată filmările transmise în direct pe rețelele de socializare, și-au luat o pauză pentru a explora Palatul Prezidențial, iar un număr mare nu a rezistat beneficiilor piscinei palatului, arată imagini de pe rețeaua BBC.

Conacul de stat din epoca colonială este unul dintre simbolurile cheie ale puterii de stat a Sri Lanka. Oficialii au spus că plecarea lui Rajapaksa a ridicat întrebări cu privire la faptul că intenționează să rămână în funcție.

Spitalul principal din Colombo a declarat că tratează 14 persoane rănite în urma inhalării de gaze lacrimogene.

Sri Lanka a suferit luni de zile din cauza penuriei de alimente și combustibil, pene de curent lungi și inflație galopanta, deoarece a rămas fără valută străină pentru a plăti bunurile vitale pe care le importă.

Mii de oameni s-au revărsat în capitală pentru a protesta împotriva nesiguranței cauzate de criză. Poliția a retras ordinul de interzicere emis vineri, după ce partidele de opoziție, activiștii pentru drepturi și baroul au amenințat că îl dau în judecată pe șeful poliției.

Mii de protestatari anti-guvernamentali au ignorat ordinul și chiar au forțat autoritățile feroviare să activeze trenuri pentru a le duce la Colombo pentru mitingul de sâmbătă, au declarat oficialii.

Țara aproape și-a epuizat rezerva deja limitată de benzină, dar protestatarii - care sunt susținuți de principalele partide de opoziție - au închiriat autobuze private pentru a călători în capitală.

Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe de 51 de miliarde de dolari și era în discuții cu Fondul Monetar Internațional pentru a ajuta economia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel