„Haos total”: Exodul rusesc se accelerează pe fondul zvonurilor de închidere a frontierelor. Biletele de avion costă cât o mașină second-hand

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Publicația The Moscow Times a publicat un material mai detaliat care prezintă poveștile rușilor care au ales să fugă din calea mobilizării ordonate de Vladimir Putin. Până acum, numărul bărbaților de vârstă militară care au părăsit Rusia a ajuns la 260.000.

Moscovitul Rodion Logvin a decis să fugă în națiunea din Caucazul de Sud, Georgia, pentru a nu fi înrolat în armata rusă, la câteva ore după ce mobilizarea a fost anunțată săptămâna trecută de către președintele Vladimir Putin.

„Până la sfârșitul acelei zile, mi-am împachetat lucrurile, i-am dat niște instrucțiuni mamei și am plecat din Moscova”, a spus Logvin, în vârstă de 30 de ani. „Emoțiile au fost cu adevărat copleșitoare”.

După ce a condus 2.000 de kilometri, a ocolit punctele de control ale poliției și a așteptat într-un șir enorm de mașini la graniță, el a ajuns în sfârșit în capitala Georgiei, Tbilisi, în weekend.

„Simțeam cum timpul se scurge”, a spus Logvin pentru The Moscow Times despre călătoria sa disperată prin centrul și sudul Rusiei.

Zeci de mii de bărbați ruși de vârstă militară, precum Logvin, au fugit în țările vecine în ultimele zile, pe fondul temerilor crescânde că Kremlinul ar putea impune o interdicție de ieșire, în încercarea de a păstra rezervele.

Rusia și-ar putea închide granițele celor eligibili pentru mobilizare încă de miercuri, a anunțat publicația independentă Meduza, citând surse.

Sentimentul unei ferestre de închidere a dus la scene indisciplinate la granițele terestre ale Rusiei cu Georgia, Kazahstan și Mongolia - țări care nu necesită viză pentru vizitarea rușilor. În mod special, a existat o aglomerație intensă la singura trecere a frontierei dintre Rusia și Georgia, la poalele munților Caucaz.

„Mulți oameni au decis să-și abandoneze mașinile, nu au apă, combustibil, nimic”, a declarat luni, pentru Moscow Times, un bărbat rus de la granița ruso-georgiană, care derește să rămână anonim.

„Este un haos total”, a spus Logvin, care a trecut în cele din urmă granița sâmbătă, după ce a așteptat 34 de ore într-un blocaj de nouă kilometri.

Au fost aproximativ 3.500 de mașini aliniate luni la punctul de trecere a frontierei, potrivit oficialilor locali. Iar mai mulți bărbați de la graniță au declarat pentru The Moscow Times că au văzut trupe rusești pe un transportor blindat de trupe.

„Nu există benzinării. Cea mai apropiată toaletă se află la doi kilometri de graniță. Trebuia să ne apărăm locul la rând. A fost ca o bătălie”, a spus Logvin.

Chiar înainte de a ajunge la graniță, Logvin a spus că a fost oprit de poliție și că a fost obligat să ia o rută alternativă, conducând noaptea pe un drum secundar, sub ploaia torenţială.

Unii oameni chiar au trecut granița în Georgia pe scutere și biciclete, pentru a ocoli aglomerația mare și blocajele de trafic.

În cele patru zile de la anunțul primei mobilizări a Rusiei de la al Doilea Război Mondial, aproximativ 260.000 de bărbați de vârstă militară au părăsit țara, a informat duminică media independentă.

Cu cerințele de intrare înăsprite pentru țările din Uniunea Europeană care se învecinează cu Rusia, majoritatea celor care părăsesc țara s-au îndreptat către națiunile din Caucazul de Sud, Georgia și Armenia, precum și către Belarus, Turcia și țările din Asia Centrală.

„Mi-a luat doar 30 de minute să iau decizia de a zbura din țară”, a spus un moscovit de 30 de ani, care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber.„Nu vreau să mor degeaba.”

Aplicația de mesagerie Telegram a fost o sursă de informații pentru cei care fug, iar un canal creat pentru a informa oamenii despre situația de la granița dintre Rusia și Georgia și-a dublat numărul de abonați în cinci zile, ajungând la peste 127.000 de persoane.

Zboruri directe din marile orașe rusești către țările care nu necesită viză pentru ruși s-au epuizat săptămâna trecută, biletele pe unele rute crescând de 10 ori de la prețul normal.

Zborurile din Moscova către capitala azeră Baku au fost anunțate pentru aproximativ 665.000 de ruble (11.314 de dolari) în weekend.

„Este un miracol că am reușit să-mi cumpăr biletul de avion ieri”, a spus un rus care a sosit luni în capitala armeană Erevan și a cerut anonimatul.

El a adăugat că biletul a costat la fel ca o mașină second-hand de bună calitate.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel