Oficialii ucraineni spun că noul echipament occidental face deja o diferență semnificativă pe câmpul de luptă.
Sistemul de rachete de înaltă mobilitate M142, mai cunoscut sub numele de HIMARS, este unul dintre cele patru echipamente de acest tip, pe care ucrainenii le-au primit luna trecută din Statele Unite ca parte a unui pachet militar de 700 de milioane de dolari.
Oficialii ucraineni spun că noul echipament occidental face deja o diferență semnificativă pe câmpul de luptă, o dovadă a importanței asistenței continue de securitate și a costului dureros al livrărilor lente, pe măsură ce armata rusă își extinde încet controlul în regiunea Donbass.
Loviturile de artilerie ale obuzierelor franceze autopropulsate staționate la Odesa i-au forțat pe ruși să se retragă joi de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.
Membrii echipei unui astfel de sistem HIMARS spun că până acum s-au concentrat pe posturile de comandă rusești - depozite în care erau staționați ofițerii și armele inamice, relatează Washington Post, și se laudă deja cu 6 ținte lovite și eliminate.
HIMARS. Ukrainian experience from the battlefields.
— Defence of Ukraine (@DefenceU) July 2, 2022
"The rocket will hit its target because it’s navigated by satellite."
"A high-precision weapon shoot so quietly."
"Had they been here much earlier, I think we would’ve already been done with this war."
By @washingtonpost pic.twitter.com/INuuORYRFs
HIMARS este cel mai avansat sistem oferit de America și are cea mai lungă rază de acțiune dintre toate armele terestre ucrainene, aproape 70 de kilometri, ceea ce permite forțelor sale să vizeze cu precizie ținte militare rusești, fără a pune în pericol civilii din teritoriile ocupate.
Ucraina a cerut astfel de arme cu două luni înainte de aprobarea transferului, venită doar după ce Ucraina a asigurat administrația Biden că nu le va folosi pentru a lansa atacuri transfrontaliere asupra Rusiei.
După venirea celor patru sisteme, America a promis că va trimite încă patru HIMARS în Ucraina.
Diferența față de celelate sisteme de rachetă este una ca de la cer la pământ.
Echipa intervievată de WP a operat înainte sistemul sovietic de rachete Uragan, care avea o rază de acțiune maximă de aproximativ 30 de kilometri, iar abaterea de la țintă putea ajunge la aproape un kilometru.
HIMARS este ghidat de un satelit și se abate de la coordonatele țintei cu cel mult un metru, spun soldații.
"Ceea ce am folosit înainte ne dădea bătaie de cap. HIMARS aduce mai multă liniște sufletească", declară unul din membrii echipei, responsabil cu introducerea coordonatelor țintei.
Cu echipamentul vechi, ucrainenii spun că erau nevoiți să evite lovirea unor ținte care se aflau în zone populate și se limitau la zone din câmp deschis și păduri. "Acum știu că racheta își va atinge ținta pentru că este ghidată de satelit", a spus unul dintre soldații care operează HIMARS.
Totuși , riscul la care se expun soldații acestor sisteme de rachetă este unul extrem de ridicat. HIMARS sunt o prioritate pentru ruși, așa că nici familiile membrilor echipei ucrainene nu știu că lucrează la ele.
HIMARS trebuie să fie în permanență în mișcare, pentru că rămânerea într-un loc pentru prea mult timp reprezintă un risc de detectare a locației.
Lansatorul conține șase rachete și este atașat de cadrul verde închis al camionului. Operațiile sunt efectuate în mare parte noaptea.
Soldații păstrează distanța și numără invers înainte de a striga „Foc!”. Există un fulger strălucitor de lumină când fiecare rachetă decolează. Apoi sunt gata să plece în două minute, iar viteza este imperativă pentru a menține în siguranță HIMARS, deoarece rușii pot identifica rapid sursa de lansare.
Instrucția a avut loc într-o locație secretă, cu instructori americani. Sistemul informatic este în întregime în limba engleză și totul a fost tradus în ucraineană.
„Dacă le-am fi avut aici mult mai devreme, cred că am fi încheiat acest război până acum”, spun militarii.
Trebuie spus că în următoarea perioadă Statele Unite mai trimit Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer NASAMS, patru radare antiaeriene și până la 150.000 de cartușe de artilerie de 155 mm ca parte a celui mai recent pachet de arme.