Hipermagnezia, excesul de magneziu, crește riscul de boli de inimă și afecțiuni gastro-intestinale. Care sunt persoanele predispuse la supradozarea cu magneziu.
Magneziul este unul dintre mineralele importante pentru menținerea sănătății, fiind implicat în peste 300 de reacții enzimatice. Prezența sa este necesară pentru funcționarea bună a sistemului muscular, dar și al celui nervos.
Atât deficitul, cât și excesul de magneziu poate avea impact asupra sănătății.
Astfel, dacă deficitul de magneziu poate cauza apariția diabetului de tip 2 și a osteoporozei, precum și tulburări psihoemoționale, hipermagnezia poate duce la simptome severe, cum ar fi dificultățile respiratorii, hipotensiune ori chiar stop cardiac.
Potrivit INS, dozele recomandate de magneziu variază în funcție de vârstă, sex și statut, de la 80 mg/zi la copiii sub 3 ani, 420 mg/zi bărbați peste 51 de ani, respectiv 320 mg/zi femei. În cazul celor gravide, doza va fi mărită cu 40 de mg/zi.
Hipermagnezia este rară, ca urmare a eliminării excesului de către rinichi, însă în cazul persoanelor cu afecțiuni renale se poate ajunge la supradozarea cu magneziu.
De asemenea, aceasta mai poate să apară atunci când sunt administrate medicamente cu un conținut ridicat de magneziu, precum laxativele sau cele antiacide.
În acest sens, persoanele aflate la risc sunt atenționate cu privire la utilizarea suplimentelor de magneziu ori a medicamentele ce conțin acest mineral.
Printre riscurile asociate cu o supradoză de magneziu se află bolile de inimă și afecțiunile gastro-intestinale.
Conform ODS, responsabil de suplimentele alimentare, simptomele supradozei cu magneziu includ:
- diaree
- greață și vărsături
- letargie
- slăbiciune musculară
- conducție electrică anormală la nivelul inimii
- tensiune arterială scăzută
- retenție de urină
- dificultăți respiratorii
- stop cardiac.
Astfel, pentru a nu se ajunge la supradozare cu magneziu este necesară administrarea intravenoasă a gluconatului de calciu, care are efectul reversibil al excesului de magneziu.
Mai mult decât atât, persoanelor cu afecțiuni renale nu le este recomandată suplimentarea acestui mineral decât cu acordul medicului curant.
Important de reținut este faptul că administrat într-o doză foarte mare, magneziul poate fi fatal, notează WebMD.
Cele mai importante surse de magneziu sunt: migdalele, spanacul, nucile caju, alunele, pâinea de grâu, avocado, cartofii, laptele de soia, iaurtul degresat, bananele, peștele, păsările de curte, carnea de vită și ciocolată neagră.
Vezi și: Vitamina D, impact asupra sănătății. Depresia și oboseala, semnele deficitului de vitamina D