Hobby-ul care îmbunătățește sănătatea mintală, conform studiilor

Autorul articolului: Oana Aurel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @gpointstudio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @gpointstudio

Potrivit psihologilor, hobby-urile reprezintă cea mai bună terapie împotriva disconfortului emoțional. Dintre toate hobby-urile posibile, există unul care se dovedește a fi cel mai potrivit pentru a atinge starea de bine.

Oricare hobby care te ajută să te deconectezi de problemele zilnice și să îți concentrezi atenția asupra activităților plăcute este binevenit pentru sănătatea mintală, conform psihologilor. Indiferent care este acel hobby care te face fericit și care îți servește drept terapie, este important să îl cultivi în viața de zi cu zi.

Mai mult decât atât, dintre toate posibilitățile de distracție, care sunt infinite, un studiu recent al Universității din Cardiff, din Regatul Unit, a concluzionat că există un hobby mai complet din punct de vedere al bunăstării emoționale și al relaxării: cusutul.

Puterea terapeutică a hobby-urilor

Ești obișnuit să auzi că activitățile fizice, cum ar fi dansul, sau cele mai lente, cum ar fi meditația, sunt cele mai bune modalități de a lucra la sănătatea mintală. Psihologii confirmă că, indiferent care este hobby-ul tău, practicarea lui va fi întotdeauna benefică, ajutându-te să te simți împlinit, să te deconectezi și să privești viața dintr-o perspectivă mai relaxată.

Totuși, concluziile unui studiu recent al Universității din Cardiff au arătat că tricotatul sau cusutul, activități tot mai solicitate în rândul populației, au o adevărată putere terapeutică.

Cusutul, cea mai bună terapie pentru menținerea sănătății mintale

Focalizându-ne pe studiul științific și pe beneficiile cusutului în oricare dintre formele sale (croșetat, tricotat, cusut, brodat), s-ar putea crede că este o activitate nerecomandabilă, deoarece promovează sedentarismul, de care se feresc foarte mulți oameni. Însă, la Cardiff, ni se spune că, spre deosebire de ceea ce s-ar crede, cusutul este extraordinar de benefic pentru sănătate.

Și asta pentru că această activitate nu implică doar o activitate bazată pe mișcări mecanice, ci pune creierul să lucreze într-un mod destul de semnificativ. Mișcând mâinile atât pentru a coase, cât și pentru a tricota, se activează în mod constant neurotransmițătorii, responsabili pentru a menține neuronii în formă și conectați.

Cercetarea demonstrează că această activitate este o adevărată terapie care obligă la concentrare, ajută la menținerea interesului pentru atingerea obiectivelor, face ca mintea să fie dinamică și ajută la găsirea păcii în timp ce este practicat.

1. Sursa foto... (sewing-cusut_44113100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @cookie_studio

Care sunt beneficiile cusutului

Dincolo de beneficiile psihologice ale cusutului despre care am vorbit, cercetătorii menționează o serie de avantaje fizice în comparație cu alte hobby-uri.

Pe de o parte, tricotatul sau cusutul provoacă un stadiu de bunăstare similar cu cel al meditației. Fiind concentrat pe mișcările mâinilor, pui deoparte problemele zilnice și te concentrezi pe plăcerea activității. Stresul, având atât de multă atenție, dispare.

Starea generală de relaxare pe care o provoacă cusutul beneficiază sistemul tău cardiovascular, ceea ce se traduce direct într-o reducere a tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, acest hobby este asociat și cu diminuarea durerilor cronice, în special a celor cauzate de artrită sau artroză.

Ca un bonus la beneficiile sale multiple, cusutul aduce fericire celor care practică această activitate și atunci când se constată cu satisfacție că lucrarea a fost terminată. În acel moment, al atingerii obiectivului, organismul secretă hormoni precum oxitocina și serotonina.

Cusutul te ajută să socializezi și să îți stabilizezi sănătatea mintală

Un alt mare avantaj al acestui hobby, pe care deja îl practică multe persoane, este că te încurajează să socializezi, să formezi comunități, iar acest lucru are o legătură strânsă și cu sănătatea ta mintală.

Creativitatea joacă, de asemenea, un rol important în această activitate, la fel ca și nivelul ridicat de concentrare pe care îl necesită, ceea ce, conform experților, te va ajuta să te concentrezi mai bine pe celelalte sarcini ale zilei, potrivit 20minutos.es

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel