Superalimentul poate fi obținut în numai câteva zile.
Iarba de grâu se obține din încolțirea boabelor de grâu, iar recoltarea este indicată să se facă la 7-10 zile de germinare. Iarba de grâu se poate consuma în combinații cu legume și fructe, în sucuri ori smoothieuri, dar și sub formă de suc proaspăt. De asemenea se poate găsi și sub formă de pulbere, putând fi amestecată cu apă sau suc.
Iarba de grâu este considerată un superaliment având în vedere conținutul extraordinar de nutrienți și antioxidanți.
Astfel, o lingură de pudră de iarbă de grâu (8 grame) conține:
- calorii 25
- proteine 1 g
- carbohidrați 6 g.
Este o sursă excelentă de fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din complexul B-urilor, fier, calciu, magneziu, clorofilă, fitonutrienți, enzime și 17 aminoacizi, arată Healthline.
Superaliment. Cu un asemenea conținut nutrițional, iarba de grâu are proprietăți antioxidante, având ”cel mai mare indice ORAC raportat la alte extracte sau vegetale”, conform National Library of Medicine, antibacteriene și antiinflamatoare, ceea ce face o face un superaliment.
Stimulează metabolismul. Consumul de iarbă de grâu vă poate stimula metabolismul și vă poate ajuta la pierderea în greutate. Fiind plină de nutrienți, iarba de grâu oferă senzația e sațietate mai repede și pe o durată de timp mai mare, ceea ce duce la o reducere a dorinței de a consuma alimente bogate în zahăr și grăsimi.
Poate elimina toxinele. Substanțele nutritive din iarba de grâu ajută organismul să elimine impuritățile și toxinele acumulate, potrivit unui studiu din 2015. Astfel, clorofila ajută la detoxifiere și susține funcțiile hepatice.
Oferă energie. Nivelul de energie pe are îl avem depinde foarte mult de hrana pe care o consumăm. Includerea ierbii de grâu în dietă nu doar că ajută la eliminarea toxinelor, dat și crește nivelul de energie, aceasta nemaiavând de luptat cu eliminarea substanțelor nocive din organism.
Poate ajuta la diabet. Indicele său glicemic este foarte scăzut, de numai 1, ceea ce îl face să fie apreciat în dietele persoanelor cu diabet sau a celor care urmează diete hipoglicemice, potrivit Very Well Fit. Mai mult decât atât, iarba de grâu are compuși asemănători insulinei, astfel reglându-se nivelul de sânge în cazul persoanelor cu diabet.
Ajută digestia. Nivelul ridicat de enzime prezente în iarba de grâu ajută la digestie, concret ajută organismul să descompună alimentele și să absoarbă nutrienții. De asemenea, detoxifierea ajută la curățarea intestinelor, fapt ce duce la mai puține gaze, balonări sau disconfort abdominal, dar și ajută în cazul constipației, a sindromului de intestin iritabil sau alte afecțiuni de natură digestivă.
Reglează colesterolul. Scăderea în greutate, ca urmare a consumului de iarbă de grâu, vine la pachet și cu alte beneficii, cum ar fi scăderea colesterolului, iar acest lucru reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, potrivit unui alt studiu.
Stimulează sistemul imunitar. Iarba de grâu îmbunătățește funcția sistemului imunitar, lucru care ajută în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Un sistem imunitar mai bun înseamnă, în cazul unor anumite boli, o recuperare mai rapidă, ceea ce nu este de neglijat.
Poate să scadă tensiunea arterială. O tensiune arterială crescută este un factor de risc pentru bolile de inimă, iar iarba de grâu ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită proprietăților pe care le are clorofila din această plantă. De asemenea, iarba de grâu purifică și îmbunătățește circulația sângelui, deci reduce și riscul de a dezvolta cheaguri de sânge.
Poate îmbunătăți funcția cognitivă. Prin conținutul de vitamine din complexul B-urilor, care sprijină buna funcționare a creierului, iarba de grâu poate oferi o mai bună funcționare a creierului, mai mult, poate ajuta în prevenirea apariției tulburărilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer, sau în ameliorarea anxietății.
Reduce inflamațiile, eficient în cazul artritei. Datorită aportului important de antioxidanți, iarba de grâu poate reduce stresul oxidativ care duce la daune celulare și inflamații, precum artrita.
Potențial anticancerigen. Revizuirea din 2015 a studiilor menționate anterior sugerează că iarba de grâu are potențial anticancerigen. Acest lucru s-ar putea datora faptului că iarba de grâu distruge anumite celule.
Atunci când este folosită alături de tratamentul convențional împotriva cancerului, iarba de grâu poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta organismul să se detoxifice. Sunt necesare studii mai mari pentru a confirma aceste constatări, mai arată Healthline.
O doză tipică de lichid este cuprinsă între 30 și 100 ml, adică aproximativ 2 doze. Consumul unui pahar de apă după sucul de iarbă de grâu poate ajuta la reducerea riscului de efecte secundare.
Posibilele efecte secundare includ:
- greață
- dureri de cap
- constipație
- stomac deranjat
- febră, iar acestea pot să dispară după ce organismul s-a adaptat la iarba de grâu, în decurs de aproximativ 14 zile.
Trebuie reținut faptul că în cazul în care sunteți însărcinată sau alăptați nu este indicat să consumați iarbă de grâu.
De asemenea, persoanele care sunt alergice la grâu sau care suferă de afecțiuni intestinale, precum intoleranța la gluten sau boala celiacă, pot prezenta reacții alergice la iarba de grâu.
Vezi și: Ceaiul de hamei, benefic pentru insomnii. Ce alte proprietăți mai are