Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică a dezvăluit cum trebuie să arate mesele dintr-o zi, atunci când vrem să ținem dietă.
Dieta este unul dintre principalele subiecte care-i frământă pe oameni zilele acestea. Numărătoarea inversă până la vârful sezonului de vară a început, iar toată lumea își dorește să slăbească cât mai repede, într-un timp cât mai scurt.
”Căldura presupune o accelerare metabolică. Suntem activi, dinamici, ziua este mai lungă, implicit, din cauza căldurii transpirăm excesiv și trebuie să ne alimentăm și să ne hidratăm într-un mod specific. Mai întâi de toate, hidratarea. 15-2 litri de apă maxim pe zi, întrucât restul de lichide le luăm din alimente, fie că discutăm despre fructe, legume, chiar și carnea are un procent de apă. Apoi, discutăm despre alimente care sunt ușor digerabile. Principiul digestibilității nu există în diete, el există numai în medicina nutrițională. Digestibilitate înseamnă că ceea ce consumi trebuie să se digere ușor. Următorul principiu ar fi sinergia nutrițională, adică alimentele din farfurie să se potențeze unul pe celălalt, în favoarea persoanei respective sau a pacientului.”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, pentru Spectacola.
”Cum ar arăta un meniu care este potrivit în această perioadă? Micul dejun poate să fie iaurt sau lapte de migdale fără zahăr cu cereale integrale. Eu prefer fulgii de hrișcă, sunt bogați în proteine și fibre și nu au gluten. Sigur că aici contează și proporționalitatea. Iaurt, lapte de migdale versus cereale, în funcție de obiectivul pe care fiecare persoană în parte îl are. Nu putem să mâncăm la fel dacă suntem subponderali, supraponderali, obezi.
O altă variantă de mic dejun o reprezintă fructele. Cele de sezon pot fi consumate rar și în cantitate mică, adică cât încape într-o palmă, rar însemnând o dată sau de două ori pe săptămână și ar fi bine nu în zile consecutive. Fructele de sezon sunt foarte bogate în zaharuri, în fructoză, și atunci discutăm de o formă de zahăr cu metabolizare dificilă, întrucât din glucoză facem trigliceride cu o formă de grăsimi. Ce recomand pacienților sunt fructele de pădure: afinele, căpșuni, mure, căpșunile sunt și ele spre finalul de sezon și de import kiwi sau ananas.
O altă formă de mic dejun o reprezintă lactatele degresate, cum ar fi brânza slabă în combinație cu legume de sezon. Brânză slabă însemnând brânză de vaci sau pernuțe de brânză cu smântână, care sunt foarte gustoase și potrivite într-o combinație cu ceapă verde, mărar, cu pătrunjel și alte salate.”, a spus Dr. Florin Bălănică.
Când vine vorba despre prânz, medicul spune că ar trebui să ne axăm pe supe, preparate din legumele de sezon.
”La prânz, în acest sezon sunt foarte potrivite supele sau ciorbele ușoare, acrite cu zeamă de lămâie sau de corcodușe, pentru că suntem în sezonul corcodușelor și putem să discutăm despre supă de rădăcinoase, de broccoli, mazăre, fasole verde, linte verdea, care este preferata me. Cu sau fără o proteină de origine animală. Mai putem să consumăm supe tradiționale românești, specifice sezonului, cum ar fi supa de salată, de ștevie, cu albușul din ou sau cu iaurt, acestea pot fi consumate și reci și sunt extrem de plăcute în această perioadă a zilei.”, a mai spus medicul.
Cina este prilejul perfect pentru a ne bucura de un pește slab sau de o carne fără prea multe grăsimi.
”Masa de seară trebuie să fie o masă suficient de sățioasă, dar care să respecte principiul digestibilității. Întotdeauna pentru seară recomand friptura de curcan sau pește alb, bibanul, dorada, chefalul sau fructele de mare preparate la grătar sau pe plită, foarte simplu, cu lămâie și asezonate cu o legumă ușoară, în special de culoare verde. Acestea sunt mai sărace în zaharuri, carbohidrați. Depinde de obiectiv, nu suntem la fel.”, a încheiat specialistul.