În timp ce Europa se sufocă de căldură într-o vară cu temperaturi record, în Africa se schiază.
Nu vă faceți griji. Acesta nu este un alt semn al schimbărilor climatice, ci mai degrabă o anomalie interesantă care se întâmplă în Lesotho, un mic regat montan înconjurat complet de Africa de Sud.
Lesotho este o bizarerie geografică: este singura țară de pe Pământ în care fiecare centimetru din teritoriul său se află la mai mult de 1.000 de metri deasupra nivelului mării.
Acest lucru face ca regatul să aibă zăpadă în iernile din emisfera sudică. Și, deși iernile reci nu sunt rare în Africa de Sud, zăpada este, iar stațiunile de schi sunt și mai rare. La o altitudine de 3.000 de metri, Afriski, în Munții Maluti din Lesotho, este singura stațiune de schi în funcțiune din Africa de la sud de ecuator.
Sud-africanii entuziasmați s-au deplasat în micul regat pentru a experimenta pentru prima dată atât zăpada cât și schiul.
Schiorii și snowboarderii au stat la coadă pentru a închiria echipamentul adecvat.
Afriski's Kapoko Snow Park este singurul parc de zăpadă freestyle de pe continent. Concurenții s-au aliniat luna trecută pentru competiția anuală de snowboard și schi Winter Whip Slopestyle. Sekholo Ramonotsi, un tânăr de 13 ani din orașul Butha-Buthe din Lesotho, care se antrenează în mod regulat la Afriski, a câștigat diviziile junior de snowboard și schi.
Poate că Afriski nu se află la nivelul vastelor stațiuni alpine din Europa, dar dragostea pentru sporturile de iarnă este molipsitoare.
View this post on Instagram
Citește și: Femeile sunt mai vulnerabile la caniculă decât bărbaţii, potrivit unui studiu
Cercetătorii încearcă să explice concluziile conform cărora ratele mortalității la căldură extremă sunt mai mari la femei decât la bărbați.
Cercetătorii încearcă să explice concluziile conform cărora ratele mortalității la căldură extremă sunt mai mari la femei decât la bărbați.
Femeile pot fi mai vulnerabile la temperaturi extrem de ridicate, decât bărbații, au sugerat experții citați de The Guardian, în contextul valului de căldură care a acoperit Europa.
Planul de caniculă pentru Anglia prevede că cei cu risc ridicat de mortalitate sunt persoanele de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau mentale severe și femeile.
Documentul nu explică de ce femeile sunt pe listă, dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a subliniat un studiu din Țările de Jos care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile mai în vârstă sunt expuse unui risc mai mare decât bărbații. Cercetătorii au spus că rezultatele nu au fost doar legate de vârstă.
„Când au fost luate în considerare vârste egale, ratele mortalității erau încă cu 15% mai mari pentru femei”, a scris echipa despre analiza datelor extrase în urma caniculei din 2003, din Franța.
Un alt studiu al cercetătorilor olandezi și germani a găsit, de asemenea, diferențe între sexe. Citește mai mult AICI