De-a lungul vieții, putem iubi maxim trei persoane

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Unii spun că poți iubi cu adevărat în viață o singură dată. Alții cred că dragostea este nesfârșită. Dar astăzi vom vorbi despre faptul că toți ne putem îndrăgosti cu adevărat de doar trei persoane - și în fiecare dintr-un motiv special.

Se spune că în viaţă iubim o singură dată cu adevărat. Cercetătorii cred altceva: iubim cu adevărat de... trei ori, în trei stagii diferite din viaţă, potrivit Curious Mind Magazine.

Iubirea idealistă

E un pic ca în poveștile pe care le citim în copilărie. Credem că aceasta va fi singura iubire până la sfârșitul vieții și nu contează că uneori trebuie să trecem peste noi înșine, prin principiile noastre, doar că totul a funcționat, pentru că în adâncul inimilor noastre credem că așa ar trebui să fie. Pentru că în această primă dragoste, este important pentru noi cum ne percep alții și nu ceea ce simțim noi.

Dragostea care pare corectă

A doua iubire este cea mai dificilă. Cel care ne învață lecții de viață despre cine suntem, ce vrem și cum trebuie să fim iubiți. Iubirea este cea care doare - prin minciuni, manipulare sau trădare. Ni se pare că facem totul diferit față de prima dată, dar în realitate totul este la fel. Parcă vrem să corectăm greșelile din trecut, sperând că de data aceasta totul se va termina diferit. Dar, de obicei, oricât am încerca, lucrurile ajung și mai rău.

Poate fi o relație nesănătoasă, lipsită de armonie sau chiar egoistă. Poate exista violență - emoțională, psihologică sau chiar fizică. Una peste alta, multă dramă. Și aceste roller-coastere americane ale emoțiilor ne păstrează și nu ne lasă. Când totul este bine, începem să sperăm la mai bine. Dar apoi începe următoarea creștere și cădere.

Iubirea pe care vrem să o corectăm

Iar a treia iubire este cea la care nu ne așteptăm niciodată. Cel care pare complet nepotrivit pentru noi, care distruge toate imaginile idealiste de dragoste pe care le-am desenat pentru noi înșine. Iubirea vine atât de ușor încât pare imposibilă. Aceasta este o legătură pe care nu o putem explica, ne dă jos din picioare, pentru că nu eram pregătiți pentru asta.

Aceasta este iubirea, atunci când întâlnim o persoană și totul se dezvoltă de la sine: nu există așteptări sau presiuni, cine ar trebui să se comporte cum. Doar că suntem acceptați așa cum suntem, și este pur și simplu uimitor. Nu așa ne-am prezentat dragostea noastră. Dar aceasta este iubirea care se simte bine. Iubirea ne ajută să înțelegem de ce nu a funcționat cu ceilalți.

De ce iubim

Cercetările anterioare au încercat să găsească o bază genetică sau neurologică, dar noua cercetare prezintă prima dovadă că succesul reproducerii influențează dragostea, măsurată prin numărul de copii pe care îl au partenerii. Astfel, angajamentul față de un partener, atât la bărbați, cât și la femei, a fost asociat cu numărul de copii pe care vânătorii sau cuceritorii din Hazda, Tanzania, îl aveau. Cercetarea poate aduce o lumină asupra sensului iubirii în trecutul evolutiv al omului, scriu autorii studiului, publicat în Frontiers in Psychology. În câteva cuvinte, studiul arată cum selecția a provocat iubirea în evoluția umană. Oamenii de știință sugerează că pasiunea și angajamentul pot fi factori cheie care cresc posibilitatea repoducerii. Asta înseamnă că selecția a provocat iubirea în evoluția umană. În orice caz, conceptul de dragoste variază de la o cultură la alta. Cu toate aceste, ar fi interesant dacă cineva ar putea să explice, cu subiect și predicat, ce înseamnă iubirea, de unde vine și de când ”o avem”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel