Grecia este țara în care în focul, cauzat de căldura excesivă din vara aceasta, până la momentul de față, a cuprins o arie tot mai mare de vegetație. Totuși în țări de pe continentul african au fost, de asemenea, multe victime care au căzut pradă acestor incendii.
Pompierii eleni au continuat să depună mari eforturi joi dimineaţă pentru a stinge incendiile care afectează Grecia de două săptămâni şi care au făcut deja cinci victime, înainte de o nouă intensificare prognozată a vânturilor, ce favorizează propagarea flăcărilor, informează AFP.
Dintre ţările mediteraneene care se confruntă cu un val de căldură sufocantă şi cu incendii, Grecia este deosebit de afectată, mai ales în insulele sale turistice Rodos, Corfu şi Evia, precum şi - începând de miercuri - în regiunea sa continentală Tesalia, situată în partea central-estică a ţării.
Noul focar, apărut la periferia unor zone urbane, a cauzat miercuri moartea a două persoane. Cele două decese ridică la cinci bilanţul victimelor din ultimele două zile, echivalent cu numărul victimelor din Italia care au murit din cauza unor furtuni violente în nordul ţării şi cu cel al incendiilor din Sicilia. Acestea din urmă urmează să scadă în intensitate în cursul zilei de joi, potrivit oficialilor locali, însă guvernul regional a decretat stare de criză după mai multe zile marcate de temperaturi extreme şi incendii de vegetaţie.
Până acum, Algeria este cea mai afectată ţară mediteraneeană prin prisma victimelor - 34 de decese au fost înregistrate din cauza incendiilor.
"Trăim zile de vară periculoase, la fel ca alte nouă ţări mediteraneene", a declarat miercuri ministrul elen pentru Protecţie Civilă, Vassilis Kikilias, în contextul în care incendii de vegetaţie au fost semnalate aproape peste tot în bazinul mediteraneean, inclusiv în Portugalia, marţi, şi în Croaţia, luni.
În Bulgaria, unde mercurul a urcat în termometre până la 42 de grade Celsius, starea de urgenţă a fost decretată miercuri în regiunea Haskovo, lângă graniţa de nord-est a Greciei, din cauza unui incendiu de pădure care a căpătat amploare în Munţii Rodopi.
În Grecia, Protecţia Civilă a menţinut în stare de "risc extrem de incendiu" mai multe zone din şapte regiuni ale ţării, inclusiv câteva în Tesalia. Alte departamente sunt plasate sub incidenţa unui "risc foarte ridicat".
Pentru a lupta cu noul focar din Tesalia, mai ales în regiunea Volos, numeroşi pompieri, poliţişti şi voluntari au depus mari eforturi în noaptea de miercuri spre joi, încercând să stingă flăcările înainte de sosirea prognozată a vânturilor, chiar dacă temperaturile se anunţă ceva mai scăzute pentru joi, cu valori maxime de 36 de grade Celsius. Valori de peste 40 de grade Celsius au fost înregistrate în ultimele zile, inclusiv 46,1 grade Celsius, miercuri.
Autorităţile elene au recenzat aproximativ 600 de focare, multe în păduri, în ultimele 12 zile, iar cele mai multe dintre ele au fost stinse foarte repede, scrie Agerpres.