Încoronarea lui Charles al III-lea readuce la viață industria bricanică a ceramicii

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
O muncă migăloasă, dar făcută din suflet și multă mândrie / FOTO: https://www.facebook.com/duchesschina1888/photos
O muncă migăloasă, dar făcută din suflet și multă mândrie / FOTO: https://www.facebook.com/duchesschina1888/photos

După 70 de ani, Regatul Unit al Marii Britanii va organiza o ceremonie de încoronare, prilej pentru industria artizanală de renaște. 

La o fabrică de ceramică istorică din centrul Angliei, meșterii lucrează din greu pentru a satisface cererea de suveniruri din porțelan fin, cu șase săptămâni înainte de încoronare, care va avea loc la 6 mai, în Westminster Abbey din Londra.

"Ne simțim foarte mândri. Nu a mai existat așa ceva de la încoronarea reginei" Elisabeta a II-a în 1953, spune Gary Fraser, director de producție la Duchess China 1888 din orașul Stoke-on-Trent, locul unde s-a născut, practic, industria ceramicii din Marea Britanie.

În vârstă de 57 de ani, Gary Fraser, al cărui tată și bunic au lucrat, de asemenea, în această întreprindere, își amintește cum aceștia au creat piese pentru evenimente regale anterioare, cum ar fi jubileul de argint al Elisabetei a II-a, din 1977. "Când lucrezi la așa ceva, când migălești un desen, când realizezi un desen, sentimentul este că faci parte din istorie. Sunt obiecte pe care oamenii le transmit mai departe copiilor, nepoților lor. Este o istorie marcată prin obiecte de ceremică. De aceea trebuie să fim ingenioși, inventivi pentru a atrage privirile”, spune el cu mândrie.

Farfuriile, ceștile și alte articole pe care atelierul Duchess China, vechi de peste 130 de ani, le realizează pentru încoronarea lui Charles sunt inspirate de articolele produse în 1937 pentru încoronarea lui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a.

Designul în roșu, alb și albastru are în centru coroana Tudorilor, a monarhilor englezi din vremea lui Henric al VIII-lea, cu cuvintele "God Save The King" cu litere mari de aur. O asemenea ceașcă costă 25 de lire sterline (28,4 euro).

Înainte de a fi declarată ca terminată, fiecare piesă trece prin mâinile a peste 20 de artizani: unul execută desenul, altul adaugă alte elemente, un al treilea umple golurile cu culoare și așa mai departe. 

În ultimul an, fabrica nu a stat degeaba,  având în vedere cele trei evenimente regale majore care au avut loc în acest interval, de la Jubileul de platină care a sărbătorit 70 de ani de domnie a Elisabetei, în vara anului trecut, apoi moartea acesteia în septembrie și acum încoronarea lui Charles.

"Spre deosebire de alte evenimente, o ceremonie de încoronare, cu tot ceea ce presupune ea, este ceva absolut nou pentru foarte mulți britanici, inclusiv pentru meșterii noștri. Și, oricât de mult te-ai strădui, mereu ai senzație că se putea și mai bine, că lipsește ceva. Este greu să te ridici la nivelul dorit, pentru că nu am mai experimentat așa ceva”, spune directorul Jason Simms, care a preluat afacerea aflată în dificultate în urmă cu patru ani împreună cu partenerul de afaceri Andrew Tooth.

"Dacă am fi ascultat îndemnurile oamenilor, avertismentele lor, nici măcar nu am fi încercat să ne lansăm în acest domeniu", recunoaște Jason Simms. Din 2019 s-au confruntat cu o succesiune de crize, Brexit, pandemie și apoi creșterea prețurilor la energie după invazia rusă în Ucraina.

În prezent, compania produce porțelanurile cinci zile pe săptămână, în loc de două sau trei, cum se întâmplă de obicei, și a angajat personal nou. Dar declinul care a marcat activitățile de olărit din Stoke-on-Trent în ultimele decenii, cu numeroase falimente și relocări în străinătate, a îngreunat recrutarea de personal potrivit. 

Gary Fraser a lucrat pentru Dudson, o companie înființată la începutul secolului al XIX-lea, până la închiderea acesteia în 2019. "Oamenii plângeau. În 20 de minute, toate mașinile s-au oprit, ușile au fost închise și am fost escortați afară”, își amintește el. 

Din păcate, odată cu aceste turbulențe s-au pierdut multe dintre cunoștințele, din secretele transmise de la o generație la alta. Mașinile nu se pot ridica la nivelul dorit, nu au delicatețea, gingășia, blândețea cu care s-au realizat, de-a lungul timpului, aceste obiecte, astfel încât ele să devină deosebite de celelalte. 

În Stoke au mai rămas doar câteva companii de ceramică, iar Duchess este ultima din secolul al XIX-lea unde procesul de producție este complet. Jason Simms speră că această nouă colecție regală va marca un nou început pentru companie. ”Din păcate, cu o floare nu se face primăvară și industria ceramicii nu va mai fi niciodată cum a fost în Stoke. Să-i redai splendoarea de altă dată este o misiune imposibilă”, spune el.

Ceea ce ar putea fi posibil, totuși, este să readucă Duchess "acolo unde îi este locul": "oferind un produs britanic foarte bun și păstrând abilitățile tradiționale pentru generațiile viitoare", a adăugat el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel