Inflația lovește mai toate economiile lumii.
Inflația a atins 8,5 la sută în Statele Unite luna trecută, cel mai rapid ritm de creștere a inflației din 1981, în urma creșterii abrupte a prețurilor la benzină legată de invazia Ucrainei de către Rusia, la care s-au adăugat un deficit de produse, cauzat de pandemie.
Prețurile carburanților au crescut la niveluri record în cea mai mare parte a SUA, iar costurile cu alimentele au crescut, a declarat marți Departamentul Muncii
Economiștii sunt de părere că luna martie ar putea fi un punct maxim pentru inflația generală. Creșterile de preț ar putea începe să scadă în următoarele luni, relatează NYT.
Deși salariile au crescut, inflația a făcut ca puterea de cumpărare a acestora să scadă cu 2,7%.
„Salariile americanilor valorează din ce în ce mai puțin în fiecare lună”, a scris senatorul Patrick J. Toomey, republican din Pennsylvania, pe Twitter după publicarea raportului Departamentului Muncii.
Inflația din Regatul Unit a accelerat până la un nou maxim din ultimii 30 de ani, scrie și TheGuardian
Prețurile de consum au crescut cu 7% în anul până în martie, de la 6,2% în februarie, arată cifrele recent publicate, în condițiile în care nivelul de trai continuă să fie strâns.
Această creștere a inflației înseamnă că angajații au o reducere a salariilor întrucât. Salariul total (inclusiv bonusurile) a crescut cu 5,4% pe an în cele trei luni până în februarie, în timp ce salariul obișnuit a crescut cu 4%.
Inflația este de așteptat să crească din nou în aprilie, posibil peste 8%, datorită creșterii cu 54% a plafonului energetic. Acest lucru va intensifica presiunea asupra gospodăriilor și micilor afaceri.
Celor două state li se adaugă Germania și Franța, care înregistrează o inflație în martie de 7,6%, respectiv 5,1%.
Inflația pe luna martie din România a atins 10,2% pe fondul creșterii prețurilor la energie și la carburanți.