INS, topul scumpirilor din 2022

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
INS, topul scumpirilor din 2022 / Foto: Pixabay, de ElasticComputeFarm
INS, topul scumpirilor din 2022 / Foto: Pixabay, de ElasticComputeFarm

INS a realizat un top al scumpirilor din 2022.

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a tarifelor de 62,64% în octombrie 2022 faţă de octombrie 2021, transmite Agerpres.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat gazele, cu 40,79%, energia electrică, având un avans al preţurilor de 27,01%, tarifele energiei termice, cu 23,18%, şi combustibilii, cu un plus de 19,72%.

Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost zahărul, cu creşteri de 62,64%, uleiul comestibil (+ 43,57%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 40,55%.

Sectorul serviciilor



În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 28,93%, serviciile de apă, canal salubritate - 21,85% şi transportul CFR - 20,92%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,76%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna octombrie din acest an faţă de octombrie 2021.

De la lună la lună, în septembrie faţă de august, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la zahăr - 11,85%, cartofi - 7,91%, ouă - 6,62 şi alte legume şi conserve de legume 6,43.%

Singurul produs alimentar care s-a ieftinit luna trecută



Luna trecută, singurul produs alimentar care s-a ieftinit a fost uleiul, preţul înregistrând un recul de 0,03%. De asemenea, combustibilii s-au ieftinit cu 1,06%, aceasta fiind singura ieftinire la mărfuri nealimentare. La servicii se înregistrează de asemenea o ieftinire la transport aerian, cu 19,33%.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Discursul politicienilor despre criza economică sperie investitorii. ”Economia noastră are nevoie urgentă de investiţii în toate domeniile"

Economia României are nevoie urgentă de investiţii în toate domeniile iar politcienii nu ar trebui să accentueze frica investitorilor din cauza discursurilor politice despre criza economică, potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), împreună cu Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economic-Sociale (ASPES), a organizat marţi, 18 octombrie, conferinţa Pactul Pentru Fiscalitate 2022, în cadrul căreia a fost prezentat studiul "Percepţii despre fiscalitatea din România", scrie Agerpres.

"CCIR a militat întotdeauna pentru stabilitate şi predictibilitate fiscală. Predictibilitatea se referă în primul rând la fiscalitate pentru că din punct de vedere al traseului politic şi economic al României în contextul internaţional lucrurile sunt destul de clare, nu există surprize. În ceea ce priveşte predictibilitatea fiscală, România are, de mai mulţi ani, un mic avantaj în ceea ce priveşte costul forţei de muncă care face ca producţia economică să nu stagneze. Evident, criza energetică va reprezenta o provocare pentru noi, dar, aşa cum ştim, provocările aduc progres. Decidenţii politici nu ar trebui să mai vorbească de criză economică pentru că astfel dezarmează investitorii care devin extrem de prudenţi, iar economia noastră are nevoie urgentă de investiţii în toate domeniile", a declarat Mihai Daraban. Vezi mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel