Ocupanții ruși cer ca trupele de frontieră Izmail de pe Insula Șerpilor să se predea.
UPDATE, 24 februarie, ora 23.00: Serviciul ucrainean de Grăniceri confirmă că Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de ocupanții ruși, scrie G4Media, citând Gazeta.ua.
"După bombardarea insulei de către navale maritime și aeronavele de luptă ale ocupanților, infrastructura de pe insulă a fost distrusă. Potrivit informațiilor disponibile, insula Zmiiny (Insula Șerpilor) a fost capturată", se arată în comunicatul postat pe Facebook.
Știrea inițială
Platforma de știri Ukrinform preia postarea de pe Facebook a Serviciului de Grăniceri de Stat.
Serviciul de frontieră a anunțat că „Două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor. Ocupanții amenință că vor cere Grănicerilor din Izmail să se predea. Agresorul a folosit un canal internațional pentru siguranța navigației. Polițiștii de frontieră au intrat în dispozitiv de apărare”, se arată în comunicat.
Insula Șerpilor, care face parte din teritoriul ucrainean și nu este locuită permanent, se află la aproximativ 50 de kilometri de frontiera României.
”În prezent, există două nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră, nava ”Moscova” și nava ”Vasily Bykov, (care patrulează n.r.) „în apropierea insulei”, se mai arată în comunicat.
Foto: Insula Șerpilor, wikipedia / autor - Mykola Rozhenko
Președintele Vladimir Putin, a anunțat pe 24 februarie începerea unei operațiuni militare speciale în Donbas.
Pe 24 februarie, în jurul orei 4 a.m., Rusia a lovit Ucraina și a lansat un război.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că legea marțială este impusă pe întreg teritoriul Ucrainei.
Biroul președintelui Volodimir Zelenski a declarat că a început un război la scară largă.
Din acest motiv, s-a decis întreruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.
Acest lucru a fost anunțat și de președintele Ucrainei, într-un briefing de presă
Decizie privează ambele părți de posibilitatea unei comunicări bilaterale în sfera diplomatică. Diplomații ucraineni și ruși continuă activitățile, iar relațiile diplomatice dintre cele două țări sunt mediate de țări terțe.