Insula Șerpilor. Kievul atacă zilnic stânca și speră să o recupereze

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Rușii au adus întăriri, pe stâncă fiind staționate unități de apărare aeriană pe insulă, trei unități de artilerie reactivă, un grup de nave și unități speciale de forțe.

 

În ultimele zile, Kievul a intensificat atacurile aeriene și încearcă să neutralizeze pericolul militar de pe Insula Șerpilor, și chiar să elibereze complet insula, dacă ar fi să îl cităm pe șeful Serviciului de iformații militare ucrainene (GUR), Kyrylo Budanov.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a spus că operațiunea militară a Forțelor Armate ale Ucrainei pe Insula Șerpilor are ca scop eliberarea completă a insulei de ocupanții ruși.

Pe Insula Șerpilor există un grup format din unități de apărare aeriană, unități înarmate cu unități de artilerie cu reacție, există trei unități. În plus, există un grup de nave și unități speciale ale Federației Ruse.

Această operațiune continuă, atacul se concentrează asupra acestor obiecte, iar operațiunea va continua până la eliberarea completă a Insulei Șerpilor.”, a spus Budanov.

Pe 22 iunie, forțele ucrainene au anunțat că ”O operațiune militară este în desfășurare pentru a învinge forțele și mijloacele inamicului pe Insula Șerpilor.

S-ar părea că au fost lovite un complex de rachete și un sistem antiaerian ”Pantsir-C1”.

Imaginile din satelit ale Maxar Technologies au înregistrat distrugerile de pe stâncă, după un atac al Forțelor Armate, arată RadioSvoboda.

Reuters a publicat imagini din satelit ale Insulei Șerpilor înainte de atacul din 17 iunie și după atacul din 21 iunie asupra Forțelor Armate.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că luni, în jurul orei 5 dimineața, Forțele Armate „au încercat să facă lovituri masive aeriene și de artilerie asupra lui Insulei Șerpilor cu o aterizare ulterioară”.

„Dar niciuna dintre puterile de foc ucrainene nu și-a atins ținta pe insulă”, a spus Ministerul rus al Apărării.

După aceea, subliniază departamentul, armata ucraineană „a folosit rachete antinavă” și drone Bayraktar „pentru a lovi platformele de producție de gaze”, aflate în largul coastelor peninsulei Crimeea.

Pe 20 iunie, așa-numitul „prim-ministru” al Crimeei anexate, Serhiy Aksionov, a declarat că Ucraina a lovit instalațiile de foraj ocupate de ruși în Marea Neagră în 2014.

Ucraina a instalat platforma Chornomornaftogaz în 2010-2012, dar după anexarea Crimeei, Rusia a „naționalizat” toate activele companiei.

În perioada 2010-2012, Chornomornaftogaz a instalat două instalații de foraj la adâncime. Au fost cumpărate cu 400 de milioane de dolari fiecare, în timpul președinției lui Viktor Ianukovici. Ministrul Energiei de atunci a fost Yuriy Boyko, care a fost suspectat de scheme de corupție în jurul proiectului. Din această cauză, au fost numite și „turnurile Boyko”, scrie BBC.

Platformele au fost instalate în zona de raft dintre coastele regiunii Odessa și Crimeea - la aproximativ 100 km de Odesa și 150 km de peninsula Crimeea, deoarece acolo au fost găsite zăcăminte de gaze.

În 2014, după anexarea Crimeei, Rusia a „naționalizat” Chornomornaftogaz și activele sale, inclusiv instalațiile de foraj.

 

 

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel