Interzicerea alcoolului face valuri în Irak

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
alcool - FOTO: Freepik@iurii_kuznetsov
alcool - FOTO: Freepik@iurii_kuznetsov

După aflarea noii legi care interzice consumul de alcool în Irak, Danny al Mesij, un creştin caldean irakian care deţine un magazin de băuturi alcoolice în Bagdad, a fost îngrijorat că-și va pierde locul de muncă. Cu toate acestea, ceea ce l-a îngrijorat și mai mult a fost încălcarea libertăților și drepturilor minorităților religioase în această țară cu majoritate musulmană.

După aflarea noii legi care interzice consumul de alcool în Irak, Danny al Mesij, un creştin caldean irakian care deţine un magazin de băuturi alcoolice în Bagdad, a fost îngrijorat că-și va pierde locul de muncă. Cu toate acestea, ceea ce l-a îngrijorat și mai mult a fost încălcarea libertăților și drepturilor minorităților religioase în această țară cu majoritate musulmană.

Legea a fost aprobată în 2016 de Parlament, dar a rămas într-un purgatoriu legal până la începutul lui 2023, după presiuni neîncetate din partea partidelor musulmane foarte conservatoare, inclusiv din partea aripilor politice ale unor miliţii armate pro-iraniene dornice să transforme Irakul într-o republică islamică.

Nu este clar deocamdată când vor acţiona autorităţile pentru a pune în aplicare această normă, a cărei încălcare aduce cu sine amenzi de până la 25 de milioane de dinari irakieni, adică în jur de 19.000 de dolari.

- O problemă pentru minorităţi -

Danny spune că majoritatea creştinilor irakieni, precum şi alte minorităţi etnice, cum ar fi yazidi, lucrează în magazinele de băuturi alcoolice, aşa că închiderea lor ar fi o mare problemă pentru aceste comunităţi care suferă deja un anumit grad de marginalizare instituţională.

"Dacă le închid, unde vom merge, ce vom face? Este ca şi cum ne forţează să ne părăsim ţara şi nu ne pot face aşa ceva", afirmă Danny, care se gândeşte să plece în Kurdistanul irakian, regiune autonomă din nordul Irakului unde măsura nu se va aplica.

Potrivit mai multor partide politice creştine irakiene, eventuala închidere a acestor magazine ar putea trimite în şomaj aproximativ 200.000 de persoane şi ar putea chiar să crească tensiunea între diferitele comunităţi religioase din Irak.

De altfel, însuşi dictatorul irakian Saddam Hussein a încercat să interzică alcoolul în 1994, lucru care a stârnit numeroase critici, deoarece măsura contravenea secularismului promovat de regimul său. De altfel, unul dintre cei mai aprigi critici a fost chiar Uday, unul dintre fiii lui Saddam Hussein, care a avertizat că de pe urma măsurii ar putea avea de câştigat fundamentalismul religios.

- O libertate personală -

Mohanid Abu Saif, în vârstă de 58 de ani, a cumpărat câteva sticle de whisky şi arak, o băutură spirtoasă tradiţională în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, făcută din struguri. Abu Saif mărturiseşte că este un consumator înrăit, deşi religia lui, islamul, îi interzice să bea.

"Sunt musulman, dar beau ca să uit ce se întâmplă în ţara asta", declară el, vizibil supărat din cauza acestei legi care "este împotriva poporului", întrucât consumul de alcool - consideră Abu Saif - este "o libertate personală, dar în Irak nu mai există libertate.

Intrarea în vigoare a legii a făcut ca afluxul de alcool în Irak să scadă considerabil, în principal din cauza fricii furnizorilor de a se confrunta cu consecinţe legale.

Din acest motiv, mai mulţi vânzători consultaţi de EFE au subliniat că preţul alcoolului aproape s-a dublat, ceea ce i-a forţat pe consumatorii care cumpărau în trecut o sticlă de băutură să cumpere acum o litră, pe care o lungesc cu apă ca să-i ţină mai mult.

De asemenea, ei spun că o mare parte dintre consumatorii care vin la aceste magazine sunt musulmani, care beau "de necaz", în faţa situaţiei disperate a unei ţări sfâşiate de decenii de război şi încă în proces de reconstrucţie.

În plus, corupţia răspândită în rândul clasei conducătoare este un impediment major în calea dezvoltării ţării, care astăzi nu este în stare să furnizeze energie electrică fără întrerupere populaţiei, în pofida faptului că Irakul este al doilea mare producător de petrol din OPEC.

"Dacă ajung să interzică alcoolul, vom ieşi în stradă pentru a protesta. În Irak, ei îi consideră necredincioşi pe cei care beau, dar, pe de altă parte, furtul şi crima sunt permise", exclamă Abu Saif.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel