A fost dat startul unei ferestre de nouă luni pentru ca ByteDance, compania mamă a TikTok cu sediul în China, să vândă aplicația. Președintele poate prelungi termenul cu trei luni, iar TikTok a indicat că intenționează să conteste legea în instanță.
Dacă legea rămâne în vigoare și compania nu reușește să vândă aplicația, TikTok va fi blocată din orice magazin de aplicații sau serviciu de găzduire web din SUA. Acest lucru ar afecta cei peste 170 de milioane de utilizatori TikTok din SUA, inclusiv 62% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.
De asemenea, ar modifica peisajul știrilor și al informațiilor. Spre deosebire de concurenții săi, TikTok a crescut anual proporția de utilizatori care caută în mod regulat știri pe platformă. Aproape o treime dintre americanii sub 30 de ani folosesc TikTok ca sursă de știri.
Principalele argumente împotriva TikTok sub proprietatea ByteDance includ faptul că permite influențarea opiniei publice americane de către străini, promovează comportamente dăunătoare în rândul minorilor și subminează confidențialitatea datelor americanilor. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste preocupări nu este nouă sau unică pentru TikTok în rândul platformelor de socializare.
Parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea că guvernul chinez ar putea influența opinia publică din SUA și, prin urmare, politica, prin exercitarea controlului asupra conținutului pe care îl văd utilizatorii TikTok. Reprezentantul Mike Gallager (R-WI), co-sponsor al proiectului de lege din Camera Reprezentanților privind TikTok, a avertizat că a permite TikTok să se impună ca platformă de știri dominantă în America înseamnă a plasa controlul informației în mâinile ByteDance și, prin extensie, ale Partidului Comunist Chinez, potrivit Reuters.