Ministrul Energiei, Virgil Popescu estimează că România nu va fi afectată, din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze și energie electrică.
România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu gaze, spune Virgil Popescu.
Ministruș afirmă că gazele tranzitate prin conducta ucraineană pot fi suplinite de celelalte rute.
„Nu vom avea probleme în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale dacă va exista un conflict în Ucraina. Chiar dacă în momentul de față avem o parte din import asigurat prin zona Isaccea, prin Ucraina, sunt convins că acesta poate fi repede direcționat pe celelalte rute, pe la Giurgiu-Ruse, pe la Arad, deci prin zona de Ungaria, deci nu cred că vom avea probleme, plus că iarna aproape că a trecut și ne putem asigura necesarul de gaze naturale din resurse proprii.”
Pe de altă parte, furnizorii de gaze se așeaptă la prețuri mult mai ridicate la gaze și electricitate.
Eric Stab, CEO şi preşedinte al Engie România, a spus, la o conferință Ziarul Financiar, că escaladarea situaţiei din Ucraina poate aduce noi creşteri ale preţurilor energiei.
„Criza din Ucraina prezintă un risc de impact asupra preţurilor energiei. Dacă este un risc pentru pe partea de aprovizionare, nu ştiu, sper să nu. Iarna este pe final”, a spus el.
Pentru furnizori creşterea preţurilor la gaze naturale nu înseamnă un beneficiu, a mai spus Eric Stab la Power Summit. Marja brută a furnizorului este de 3-5% şi nu poate acomoda creşteri ale mărfii de 600-700%.
„Avem pierderi mari în businessul de stocare de gaze. Ce văd oamenii sunt preţurile care cresc şi că furnizorii beneficiază de pe urma acestor creşteri, dar nu este aşa. Furnizorii sunt ultima verigă din lanţul de valoare, sunt interfaţa cu clientul. Dar nu împuşcaţi mesagerul. Dacă vă uitaţi la lanţul de valoare, marja brută pentru un furnizor este de 3-5%. Din această marjă trebuie plătiţi angajaţi, sistemele IT, de facturare etc. Dacă preţul mărfii creşte cu 600-700%, nu ai cum să absorbi această creştere cu o marjă brută de 3-5%.”
Liderul Engie spune că este nevoie, mai mult ca niciodată, de protejarea consumatorilor vulnerabili, precizând că 20% din consumatorii din Franţa sunt consideraţi vulnerabili, în România 2%, potrivit legislaţiei.
Ministrul Energiei vede ca prioritate diversificarea surselor de energie.
„Principala noastră preocupare în momentul de față este de diversificare a surselor de aprovizionare și dacă ați văzut că în ultima perioadă plec și discut în diferite zone unde sunt producători mari de gaze naturale, de petrol, asta înseamnă că România urmărește să-și asigure, practic, importul de gaze naturale și din alte surse decât prin intermediari ai Gazprom. Am fost și în Turcia, și în Bulgaria, și în Azerbaijan, și în Arabia Saudită, discutăm și cu Qatar, tocmai pentru a avea o diversificare a surselor de aprovizionare.”, adaugă ministrul.