Statele Unite suferă probabil de boala Alzheimer, deoarece par să fi uitat cine este de vină pentru blocajul actual în privinţa programului nuclear al Iranului, a transmis luni Ministerul de Externe de la Teheran.
La summitul G20 de la Roma de la sfârşitul săptămânii trecute, SUA, alături de Franţa, Marea Britanie şi Germania, au încercat să crească presiunea asupra Teheranului.
Liderii celor patru ţări au spus că singurul mod de a evita o "escaladare periculoasă" a situaţiei este ca Iranul să revină la masa negocierilor.
"Nu Iranul s-a retras din Acordul de la Viena, ci SUA. Americanii par să fi uitat asta şi aparent suferă de boala Alzheimer în această privinţă", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Saeed Khatibzadeh.
În loc să ameninţe Iranul, SUA ar trebui în primul rând să revină în acordul nuclear şi să renunţe la sancţiunile sale economice dăunătoare, a adăugat el.
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat luni în media locale că "nu este nevoie de atât de multe discuţii", cerând ca preşedintele american Joe Biden să emită pur şi simplu un ordin executiv prin care Washingtonul să revină la acordul original.
Acordul de la Viena din 2015 a avut ca scop să împiedice Iranul să construiască bomba atomică, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.
Înţelegerea a fost pusă în pericol atunci când fostul preşedinte american Donald Trump a retras unilateral SUA în 2018 şi a reintrodus sancţiuni.
Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul Nobel norvegian a hotărât cum se va desfăşura ceremonia anul acesta
De atunci, Teheranul a încălcat constant prevederile acordului.
Negocierile pentru relansarea înţelegerii au început în aprilie, dar s-au blocat după ce clericul Ebrahim Raisi, adeptul unei politici mai dure, a devenit noul preşedinte al Iranului. Teheranul a spus că o nouă rundă de negocieri ar putea începe în această lună.