Irina Schrotter, organizator Romanian Creative Week: „A venit momentul să le cerem marilor corporații din Iași să investească în comunitatea locală”.
Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, organizat la Iași în perioada 20 – 30 mai 2022, a crescut enorm la a doua ediție prin comparație cu prima și datorită deschiderii autorităților locale, dar și a unor companii naționale care au înțeles că trebuie să susțină viața socială și culturală din România.
Această misiune nu este asumată, însă, de cele mai multe dintre corporațiile care activează în Iași, a arătat Irina Schrotter, reprezentantul Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), organizatorul Romanian Creative Week.
„Din păcate, corporațiile din Iași și marii angajatori din orașul Iași, companii cu sute și mii de angajați, nu au înțeles să sprijine acest eveniment. Nu au bugete alocate pentru comunitate. Întotdeauna ni se spune că nu au decât buget pentru HR. Cred că este vina noastră că le permitem acestor corporații să vină în Iași, să absoarbă mii de angajați tineri și să nu investească deloc în comunitatea locală, să nu susțină viața socială și culturală de aici. Nu se poate să nu aibă bani pentru comunitatea în care își dezvoltă afacerilor. Cred că este momentul să începem cu toții să solicităm acest lucru, pentru că, altfel, vom fi pur și simplu ignorați și nu vom construi nimic”, este apelul făcut de către Irina Schrotter către comunitatea locală.
Aceasta a menționat că, prin comparație, firme mici și mijlocii din Iași au fost mult mai deschise de a întoarce o parte din beneficiile lor către comunitate și s-au mobilizat.
Romanian Creative Week s-a bucurat, pe de altă parte, de susținerea administrației locale și centrale. În schimb, a constatat Irina Schrotter, există încă neînțelegeri în comunitatea culturală din Iași, care continuă să fie dezbinată și să fie măcinată de mize mici.
„Mă bucură foarte mult să văd că primarul Mihai Chirica și echipa de consilieri a orașului Iași au înțeles că Romanian Creative Week este un eveniment pentru care ei trebuie să dea un cec în alb, prin urmare nu au intervenit în nici un fel în demersurile artistice pe care noi l-am propus.
Lucru pe care nici noi, organizatorii, nu l-am făcut. Doar am ales niște curatori, profesioniști în care credem, oameni care au un cuvânt puternic de spus având în vedere educația, experiența și interdisciplinaritatea de care au dat dovadă pe tot parcursul carierei lor.
Îi mulțumesc ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, care este primul ministru al Culturii care a înțeles, într-un sfert de oră, cinci lucruri pe care i le-am explicat, mi-a dat soluții la toate cinci și lucrurile s-au întâmplat. Pentru mine, asta înseamnă foarte mult, pentru că am pierdut foarte mult timp și foarte multă energie să le explicăm celor din administrația centrală ce înseamnă industriile creative”, a mai arătat Irina Schrotter.
„Din păcate, în comunitatea noastră culturală au apărut tot felul de discuții, odată cu dezvoltarea Romanian Creative Week. Unii artiștii și creatorii din Iași acceptă mai greu acest desant de creatori români din țară și din diaspora, de designeri și creatori internaționali care au fost invitați de curatorii de la RCW.
Noi, RCW, suntem o platformă de interconectare între industriile creative. Ne-am poziționat ca o platformă națională, nu locală, regională, prin asta înțelegând Europa de Est, și internațională.
Frustrările comunităților locale nu își au locul la un eveniment național. Noi suntem deschiși, cine ne-a contactat a fost invitat la
acest eveniment, am reacționat pozitiv la toate solicitările. Dar nu cunoaștem toate comunitățile de creatori din acest oraș, însă tuturor artiștilor le spun că au o ușă deschisă la noi”, a precizat Irina Schrotter.
Multe dintre evenimentele ce au loc în cadrul Romanian Creative Week – care a adus la Iași Peste 800 de artiști, zeci de concerte, 12 expoziții, peste 40 de show-uri de modă, spectacole de arte vizuale, festival de film, tabără de creație muzicală, târguri, workshop-uri și dezbateri din lumea creativității – se desfășoară în spațiile Palas.
„Îi mulțumesc prietenului nostru Iulian Dascălu, cu tot ceea ce a construit în acest oraș și în toată țara. Îmi place să spun un lucru:
ceea ce noi am reușit cu echipa Palas-Iulius în aceste două ediții RCW sper că este o demonstrație pentru toată țara că atunci când antreprenorilor le pasă de comunități, investesc în viața socială a comunităților respective, lucrurile vor exploda, așa cum vedem că se întâmplă la Iași.
Îi mulțumesc personal lui Iulian Dascălu și sper să creștem colaborarea la Iași, la Timișoara la Cluj sau la București”, a promis reprezentanta FEPIC, organizatorul Romanian Creative Week.