Biroul de Turism din Irlanda a anunţat joi că a anulat, din cauza crizei energetice şi a invaziei ruse în Ucraina, campania de promovare pentru Ziua Sfântului Patrick, în cadrul căreia sute de clădiri emblematice sau peisaje celebre din până la 55 de ţări sunt iluminate în verde în fiecare 17 martie, transmite EFE.
Această iniţiativă, lansată pentru prima dată în 2009, se transformase într-un eveniment major promovat de autorităţile de la Dublin pentru a marca la nivel global Ziua Sfântului Patrick, patronul Irlandei, iar în fiecare an tot mai multe oraşe se alăturau cauzei Sfântului Patrick.
În 2012, de exemplu, fântâna dedicată zeiţei Cibeles din Madrid a fost iluminată pentru prima dată în verde, iar în 2019 oraşul La Coruna (nord-vestul Spaniei) a făcut acelaşi lucru cu Turnul lui Hercule, singurul far roman din lume care funcţionează şi astăzi.
Pe lunga listă a locurilor care s-au alăturat campaniei "Global Greening" ("Înverzire Globală") se regăsesc Cascada Niagara, Colosseumul din Roma, Turnul Eiffel, Piramidele din Giza, Empire State Building din New York şi Opera din Sydney.
Cu toate acestea, Turism Ireland a decis să o suspende din cauza creşterii costurilor cu energia şi în semn de solidaritate cu Ucraina, aşa că unele ţări vor opta pentru albastrul şi galbenul drapelului ucrainean, a explicat joi un purtător de cuvânt.
"Deşi nu vom promova campania "Global Greening" anul acesta, filialele birourilor de turism din întreaga lume au lansat un program amplu de activitate comercială şi media în această săptămână pentru a promova insula Irlanda ca o destinaţie excelentă", a spus sursa citată.
Autorităţile irlandeze din domeniul turismului estimează că, în ultimii ani, iluminarea a peste 450 de monumente, clădiri emblematice sau peisaje celebre din până în 55 de ţări în fiecare zi de Sfântul Patrick a costat guvernul din Dublin aproximativ 50.000 de euro.
Turism Ireland a dat asigurări în 2019 că această factură a fost ieftină, estimând totodată că acoperirea mediatică internaţională realizată în timpul festivităţilor de Sfântul Patrick s-ar ridica la peste 10 milioane de euro. Cu alte cuvinte, acesta ar fi preţul real pe care l-ar plăti guvernul irlandez dacă ar trebui să cumpere spaţiu publicitar în mass-media audiovizuale, în presa scrisă şi pe internet pentru a promova o sărbătoare care a devenit globală, a anunţat cu acel prilej Turism Ireland.
În cadrul acestei campanii de promovare, premierul irlandez în exerciţiu este primit în fiecare 17 martie la Washington de către preşedintele SUA, în timp ce restul executivului de la Dublin se implică în misiuni diplomatice în întreaga lume.