Isărescu, întrebat dacă mai doreşte un mandat de guvernator al BNR: Parlamentul hotărăşte

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Isărescu, întrebat dacă mai doreşte un mandat de guvernator al BNR: Parlamentul hotărăşte
Isărescu, întrebat dacă mai doreşte un mandat de guvernator al BNR: Parlamentul hotărăşte

Isărescu a subliniat că trebuie să trecem de momentul prezent, care, conform spuselor sale, nu este deloc ușor, până la anul viitor, când se vor întâmpla schimbările anticipate.

Într-o conferință de presă desfășurată miercuri, Isărescu a răspuns întrebării cu privire la dorința sa de a continua la conducerea Băncii Naționale a României. A precizat acest lucru deoarece mandatul său actual expiră în octombrie anul viitor.

“Parlamentul hotărăşte. Noi suntem numiţi de către Parlament. Ne expiră mandatul şi el hotărăşte ce se va întâmpla. Până atunci să depăşim momentul actual, care nu e deloc uşor”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a prezentat, miercuri, raportul trimestrial asupra inflaţiei. 

“Rata anuală a inflaţiei, măsurată cu indicatorul Indicele preţurilor de consum, calculat de Statistica din România, şi-a accentuat parcursul descendent în trimestrul II 2023, inclusiv ca urmare a reducerii dinamicii anuale sub indicele pe care noi îl numim CORE2 ajustat. Determinanţii principali care au dus rata inflaţiei în jos sunt dezinflaţia puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecţiei cotaţiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianţilor locali de a reduce preţul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaţioniste ale operatorilor economici, iar în sens opus au acţionat câţiva factori, menţionez acum: creşterea costurilor cu forţa de muncă, tendinţa încă ascendentă a preţurilor de import cu toată stabilitatea cursului şi persistenţa excedentului de cerere, care însă este în atenuare vizibilă. Ne menţinem însă pe cea mai bună poziţie la nivel regional din perspectiva ratei inflaţiei, mai ales dacă avem variaţia medie anuală, suntem în continuare pe locul 9”, a explicat guvernatorul BNR. 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a explicat că pe piaţa muncii sunt condiţii relativ tensionate. 

“Pe piaţa muncii avem condiţii relativ tensionate şi această tensiune, această lipsă relativă de forţă de muncă continuă să ofere angajaţilor o putere mai mare de negociere. În partea dreaptă aveţi şi costurile unitare cu forţa de muncă. Trebuie să vă spun că acest lucru se întâmplă numai în România. Recent am fost la un seminar internaţional la Dubrovnik, organizat cu sprijinul Fondului Monetar Internaţional, şi un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflaţie corelată cu creşterea costurilor salariale. Deci, este o inflaţie destul de periculoasă, pentru că nu o combaţi uşor. Ăsta este într-adevăr un uşor avertisment legat de evoluţia viitoare a preţurilor, nu numai în România, dar în Europa în general. Avem o temperare a creşterii economice în T1. Ne ajută din punct de vedere al inflaţiei. Ştiţi că este foarte greu să faci ce am făcut noi anul trecut, adică să dai inflaţia în jos şi în acelaşi timp să nu creezi recesiune. Este un balans dificil de realizat. Până acuma ne-a ieşit, ca să spunem aşa, însă acest lucru a însemnat o prelungire a excedentului de cerere, deci deviaţia PIB-ului a rămas pozitivă. Se atenuează, dar mai greu decât am fi vrut noi să se atenueze”, a mai afirmat Isărescu. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel