Îți aduc, sau nu, banii fericirea? Ce spun oamenii de știință

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Îți aduc, sau nu, banii fericirea? Ce spun oamenii de știință / Photo by Karolina Grabowska
Îți aduc, sau nu, banii fericirea? Ce spun oamenii de știință / Photo by Karolina Grabowska

Este o întrebare cu care filozofii, economiștii și oamenii de știință sociali se confruntă de zeci de ani: Pot banii să cumpere fericirea?

Pentru majoritatea oamenilor din Statele Unite, răspunsul este, aparent, da.

Doi cercetători proeminenți, Daniel Kahneman și Matthew Killingsworth, au ajuns la această concluzie într-un studiu comun publicat luna aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences, răsturnând gândirea dominantă conform căreia oamenii sunt în general mai fericiți pe măsură ce câștigă mai mult, bucuria lor stabilizându-se atunci când venitul atinge 75.000 de dolari.

Acest prag a fost propus inițial de Kahneman, un economist și psiholog laureat al Premiului Nobel, într-un studiu din 2010, care a concluzionat că "bunăstarea emoțională crește odată cu venitul, dar nu mai există niciun progres dincolo de un venit anual de 75.000 de dolari".

Dar în 2021, Killingsworth, cercetător în domeniul fericirii și senior fellow la Wharton School din cadrul Universității din Pennsylvania, a descoperit că fericirea nu se stabilizează după 75.000 de dolari și că "bunăstarea experimentată" poate continua să crească odată cu venitul mult peste 200.000 de dolari.

Kahneman și Killingsworth au declarat că cel mai recent studiu al lor a fost o "colaborare contradictorie", în care și-au confruntat teoriile între ele cu ajutorul unui arbitru. Cea mai recentă cercetare a ajustat pentru inflație, au spus ei.

Pentru a le măsura fericirea, participanții au fost rugați să raporteze despre sentimentele lor la intervale aleatorii în timpul zilei prin intermediul unei aplicații pentru smartphone dezvoltată de Killingsworth, numită Track Your Happiness. Killingsworth a declarat într-un e-mail că datele provin din "pingarea repetată a oamenilor la momente aleatorii din timpul vieții de zi cu zi și întrebarea despre fericirea lor în acel moment în timp real". Mai exact, aceștia au fost întrebați "Cum vă simțiți în acest moment?", pe o scară de la "foarte rău" la "foarte bine", a spus el.

Studiul a ajuns la două concluzii importante: În primul rând, că "fericirea continuă să crească odată cu venitul, chiar și în gama înaltă de venituri" pentru majoritatea oamenilor, ceea ce arată că, pentru mulți dintre noi, în medie, a avea mai mulți bani ne poate face din ce în ce mai fericiți.

Dar studiul a constatat, de asemenea, că există o "minoritate nefericită", aproximativ 20 la sută dintre participanți, "a cărei nefericire scade odată cu creșterea veniturilor până la un anumit prag, apoi nu mai înregistrează niciun progres", potrivit WashingtonPost .

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel