James Cameron este revoltat de ignorarea avertismentelor privind siguranța submersibilului

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
James Cameron, creatorul francizei cinematografice ''Terminator'', s-a alăturat consiliului de administraţie al unei companii AI
James Cameron, creatorul francizei cinematografice ''Terminator'', s-a alăturat consiliului de administraţie al unei companii AI

James Cameron, regizorul filmului "Titanic" și un pasionat explorator al adâncurilor marine, a exprimat public joi criticile sale cu privire la "avertismentele ignorate" cu privire la siguranța submarinului turistic în care se aflau cinci persoane la bord, iar acesta a suferit o implozie în apropierea epavei celebre a pachebotului, conform informațiilor furnizate de AFP.

Submersibilul a stârnit numeroase preocupări în comunitatea explorării subacvatice, a subliniat regizorul, care a vizitat epava de mai multe ori în timpul realizării faimosului său film din 1997, care a câștigat 11 premii Oscar.

Regizorul pasionat de scufundări a făcut o comparație între acest recent accident și scufundarea pachebotului în 1912, care a dus la pierderea vieții aproximativ 1.500 de oameni.

"Sunt impresionat de asemănarea cu catastrofa Titanicului, în care căpitanul a fost avertizat în mod repetat de prezenţa gheţii în faţa navei sale şi, totuşi, a condus cu viteză maximă într-un câmp de gheaţă într-o noapte fără lună", a declarat Cameron pentru postul american ABC News.

"Faptul că o dramă foarte asemănătoare, în care avertismentele au fost ignorate", se produce "în acelaşi loc, (...) este pur şi simplu uluitor", a spus regizorul filmului "The Abyss". "Este cu adevărat suprarealist", a adăugat el.

Paza de Coastă a Statelor Unite a comunicat joi că submersibilul OceanGate, care fusese dat dispărut în Atlanticul de Nord de duminică, a suferit o "implozie catastrofală" în adâncurile oceanului. Cei cinci oameni aflați la bord sunt considerați decedați.

Riscul unei implozii a unui submersibil reprezintă întotdeauna o preocupare de "prim plan" atunci când se construieşte un astfel de dispozitiv, a precizat James Cameron. În 2012, regizorul canadian a devenit prima persoană care s-a scufundat singur în adâncurile oceanului la bordul unui dispozitiv subacvatic proiectat chiar de el.

"Este coşmarul cu care cu toţii trăim de când am intrat în acest domeniu", a insistat el, subliniind siguranţa impecabilă atinsă de majoritatea jucătorilor din domeniul explorării subacvatice.

Însă "multe persoane din comunitate au fost foarte îngrijorate de acest submersibil" de la OceanGate, a amintit el. "Un număr de jucători cheie din comunitatea inginerilor specializaţi în scufundări la mare adâncime chiar au scris scrisori companiei pentru a-i spune că ceea făcea este prea experimental pentru a transporta pasageri".

De la debutul operaţiunilor de căutare, duminică, au apărut detalii referitoare la OceanGate, compania fiind acuzată de potenţială neglijenţă în ceea ce priveşte siguranţa submersibilului său pentru turism subacvatic.

O plângere din 2018 indică faptul că un fost director al companiei, David Lochridge, a fost concediat după ce a avut îndoieli serioase cu privire la siguranţa submersibilului.

Potrivit acestui fost director de operaţiuni maritime, un hublou din partea frontală a dispozitivului a fost proiectat să reziste la presiunea la care a fost supus la adâncimi de 1.300 de metri, nu la 4.000 de metri.

Cameron a fost mişcat şi de moartea lui Paul-Henri Nargeolet, exploratorul francez care este una dintre cele cinci victime ale accidentului. Regizorul îl cunoştea de 25 de ani pe acest bărbat poreclit "Mr. Titanic" datorită numeroaselor sale scufundări în zona în care se află epava pachebotului. "Îmi este aproape imposibil să accept că a murit tragic în această manieră", a spus el.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel