Johnson, despre discuțiile cu Putin: Nu poți avea de-a face cu un crocodil care îți mănâncă un picior

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Boris Johnson este extrem de categoric.

”Cum ai putea să negociezi cu un crocodil care tocmai îți devorează un picior? Unde e negocierea? Asta face Putin”.

Așa a răspuns premierul britanic Boris Johnson la o întrebare Bloomberg despre perspectiva unor discuții de pace cu Vladimir Putin, liderul ocupanților ruși.

Șeful guvernului britanic a adăugat: „Este foarte, foarte important să nu fim păcăliți de eroismul incredibil al ucrainenilor care i-au împins pe ruși înapoi de la porțile Kievului”, și a susținut transferul MLRS de Vest către forțele ucrainene.

Premierul preconizează că Putin va încerca să ”înghețe conflictul” și a adăugat că este obligatoriu ca războiul să înceteze.

Potrivit lui Johnson, una dintre modalitățile de a pune capăt războiului este ca Putin să explice cetățenilor Federației Ruse că „denazificarea Ucrainei a avut loc”, iar în acel moment se presupune că liderul de la Kremlin ”poate pleca cu demnitate și onoare”.

Premierul a adăugat că asta nu înseamnă că susține propaganda rusă despre ”naziștii din Ucraina”: ideea este că dictatorul rus „are libertate politică de manevră pentru a pune capăt acestui lucru”.

Rachete care ar putea schimba soarta războiului

Premierul britanic s-a declarat în favoarea sprijinirii armatei ucrainene cu Sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

Totuși, Statele Unite negociază cu Ucraina condițiile de livrare. Discuțiile sunt extrem de sensibile și au ca scop ajungerea la o înțelegere privind evitarea escaladării, întrucât sistemele care ar fi staționate în Ucraina vor putea lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au cerut în ultimele săptămâni ca Statele Unite și aliații săi să ofere un Sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

Administrația Biden a ezitat în ultimele săptămâni dacă să trimită sistemele, temându-se că ucrainenii ar putea folosi acele sisteme pentru atacuri ofensive pe teritoriul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru CNN.

SUA se teme că utilizarea acestor arme  pe teritoriul Rusiei ar putea fi văzută de Moscova ca o provocare.  MLRS și versiunea sa mai ușoară, HIMARS, pot lansa rachete până la 300 km, în funcție de tipul de muniție.

Citește și: SUA se pregătesc să trimită în Ucraina cea mai puternică armă de până acum: Acesta ar putea fi un punct de cotitură

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel