Washingtonul asigură că Iranul a făcut concesii importante.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian 'în zilele următoare', pe fondul consultărilor dintre preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului, transmite AFP, citată de Agerpres.
'Sper că în zilele următoare nu vom pierde acest elan şi că putem încheia acordul', a spus Josep Borrell după reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE de la Praga.
'Este clar că există un teren de înţelegere, că avem un acord care ţine cont, cred, de preocupările fiecăruia', a asigurat el. Uniunea Europeană a prezentat pe 8 august ceea ce a numit un text final pentru restabilirea acordului istoric din 2015, îngropat de fostul preşedinte american Donald Trump.
Conform noii propuneri, Iranul va beneficia de o diminuare a sancţiunilor şi ar putea să vândă din nou petrolul în schimbul unor restricţii stricte asupra programului său nuclear. Iranul şi Statele Unite au răspuns propunând o serie de modificări.
Semn al implicării preşedintelui american, Joe Biden a discutat miercuri cu şeful guvernului israelian, Yair Lapid.
Cei doi lideri 'au discutat îndelung despre negocierile privind un acord nuclear', 'angajamentul lor de a opri progresul Iranului de a se dota cu arme nucleare' şi influenţa regională iraniană, potrivit unui comunicat al biroului premierului Lapid.
Washingtonul asigură că Iranul a făcut concesii cruciale şi, în special, a renunţat la cererea de a bloca anumite inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu toate acestea, subiectul inspecţiilor rămâne extrem de sensibil pentru ambele părţi.
'În acest context, premierul a subliniat importanţa atacurilor ordonate de preşedintele Biden în Siria', continuă declaraţia israeliană, menţionând că premierul Lapid şi preşedintele Biden împărtăşească aceeaşi poziţie privind dreptului Israelului 'de a se apăra'.
Israelul desfăşoară în prezent o ofensivă 'de ultimă clipă' pentru a încerca să convingă Occidentul să nu reînnoiască acordul privind programul nuclear iranian (JCPOA) din 2015, din care Donald Trump a retras Statele Unite în 2018.
Ţările occidentale trebuie să întrerupă negocierile pentru că un acord va permite Iranului să câştige 'miliarde' de dolari şi 'va destabiliza' Orientul Mijlociu, a susţinut Lapid săptămâna trecută.
După ministrul israelian al apărării şi consilierul pentru securitate naţională al primului ministru, şeful Mossad-ului urmează să se deplaseze săptămâna viitoare la Washington pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului.
Israelul este deosebit de îngrijorat de faptul că ridicarea sancţiunilor economice impuse Iranului, ca parte a unui acord privind programul său nuclear, ar permite Teheranului să îşi sporească sprijinul pentru aliaţii săi regionali, cum ar fi Hezbollah-ul libanez, Hamasul palestinian şi alte grupări din Siria şi Yemen.
Armata americană a anunţat joia trecută că a realizat o operaţiune în estul Siriei menită să descurajeze grupările armate susţinute de Iran să continue să-i atace bazele din regiune.
Pe de altă parte, discuţia telefonică dintre Biden şi Lapid s-a concentrat pe negocierile pe care Israelul şi Libanul - ţări vecine încă în război - le duc prin intermediul SUA pentru a-şi soluţiona disputa privind graniţa şi pentru a înlătura obstacolele în calea prospectării hidrocarburilor în Mediterana de Est.
Preşedintele american Joe Biden 'a subliniat importanţa încheierii negocierilor privind graniţa maritimă dintre Israel şi Liban în săptămânile următoare', a spus Casa Albă.
Teheranul a cerut recent închiderea unei anchete a AIEA despre urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate, pe care şeful AIEA, Rafael Grossi, o refuză. AIEA a deplâns lipsa unor răspunsuri 'credibile' din partea Teheranului cu privire la aceste urme.