După un periplu legal de 14 ani, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a revenit în Australia, sosind în capitala Canberra miercuri seara, după ora 7:30.
La aterizare, Assange a fost întâmpinat cu aplauze și strigăte de încurajare de la susținătorii care au venit să-l vadă, în ciuda frigului, strigând „te iubim, Julian” și „bine ai venit acasă”. Imediat după coborârea din avion, Assange și-a îmbrățișat soția, Stella, într-un moment emoționant pe pista aeroportului, scrie The Guardian.
Julian Assange a fost eliberat de un tribunal din insula Saipan, teritoriu american din Pacific, unde a pledat vinovat pentru o singură acuzație criminală - conspirația de a obține și divulga documente clasificate ale apărării. El a fost condamnat la pedeapsa deja executată, având în vedere timpul petrecut în închisoarea Belmarsh din Londra și la ambasada Ecuadorului în Londra, unde a luptat împotriva extrădării în SUA, unde ar fi putut fi condamnat la până la 175 de ani de închisoare.
După audierea care a durat trei ore, guvernul SUA și-a retras cererea de extrădare din Marea Britanie, a renunțat la toate acuzațiile rămase în SUA și l-a interzis pe Assange să se întoarcă în SUA fără permisiune. Assange a zburat direct spre Australia la bordul unui jet privat Bombardier, însoțit de echipa sa legală și de ambasadorul Australiei în SUA, Kevin Rudd, precum și de înaltul comisar al Regatului Unit, Stephen Smith.
Soția lui Assange, Stella, alături de avocații Jennifer Robinson și Barry Pollack, a susținut o conferință de presă miercuri seara, unde a mulțumit susținătorilor, dar a solicitat intimitate pe măsură ce soțul ei își revine. „Julian are nevoie de timp pentru a se recupera. Pentru a se obișnui cu libertatea... Vreau ca Julian să aibă spațiul de a redescoperi libertatea, încet și rapid,” a spus ea în fața unei săli pline de reporteri.
La scurt timp după sosirea lui Assange, prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a exprimat satisfacția de a fi prima persoană care a vorbit cu Assange „imediat după ce roțile avionului au atins solul”. El a subliniat că întoarcerea în siguranță a lui Assange în Australia înseamnă mult pentru familia sa și a descris momentul ca fiind „surreal și fericit”. Albanese a luat în serios cazul lui Assange, discutând problema cu președintele SUA, Joe Biden, și a reafirmat angajamentul guvernului său de a susține cetățenii australieni la nivel global.