Kamala Harris, în România. Iohannis: Este necesară regândirea fundamentală a strategiei NATO

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este necesară regândirea fundamentală a strategiei NATO pe flancul estic.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este necesară regândirea fundamentală a strategiei NATO pe flancul estic.

„Am evaluat împreună cu doamna vicepreședinte implicațiile pe termen lung ale agresiunii care are loc în Ucraina și ale prezenței militare ruse în Belarus, asupra securității europene și euro-atlantice, inclusiv asupra posturii NATO. Am stabilit să cooperăm pentru a continua consolidarea măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic, cu accent pe partea sa sudică în regiunea Mării Negre. Am subliniat în acest context că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a Grupului de luptă a NATO pe teritoriul României. În ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului a structurii și a elementelor constitutive ale posturii NATO pe flancul estic”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele României a vorbit cu vicepreședintele american despre creșterea prezenței militare a SUA în regiunea Mării Negre.

„Am mulțumit, de asemenea, pentru consolidarea prezenței militare a Statelor Unite în România. Am discutat în același timp despre necesitatea în acest context tensionat a creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, pe termen lung ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre, dar și a întregii regiuni”, a precizat Iohannis.

Ce mesaj a transmis în Polonia

Vicepreşedintele SUA a denunţat, în cursul vizitei în Polonia, "atrocităţile" comise de armata rusă în Ucraina.

Kamala Harris a evitat să catalogheze atacurile rușilor ca fiind crime de război, probabil pentru a nu da autorităților ruse prilejul de a susține că SUA se antepronunță și încearcă să influențeze investigația Tribunalului de la Haga.

Haideți să ne focalizăm pe ceea ce am văzut! Femei însărcinate, care erau acolo pentru îngrijiri medicale, au fost rănite de rachete sau bombe, într-un război neprovocat și nejustificat?!”, a declarat Harris, vizibil emoționată.

Youtube video image

"Transmitem foarte clar că orice atac intenţionat asupra civililor nevinovaţi este o încălcare a reglementărilor. Naţiunile Unite au iniţiat o procedură de evaluare şi investigare şi sigur că vom participa în modul adecvat şi necesar", a afirmat Kamala Harris, la Varşovia, în cursul întâlnirii cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

"Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra acestui război, asupra a ceea ce a făcut Rusia, agresiuni şi atrocităţi", a subliniat Kamala Harris, citată de CNN.

Kamala Harris a evitat să utilizeze sintagma "crime de război". Însă Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a declarat că sunt "evidente" crimele de război din Ucraina.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a iniţiat investigaţii în legătură cu presupuse atrocităţi comise de forţele armate ruse în Ucraina.

Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement, miercuri seară, utilizarea disproporţionată a forţei de către armata rusă în Ucraina, după atacul care a vizat un spital de pediatrie din oraşul Mariupol. "Este atroce să asistăm la utilizarea barbară a forţei militare contra civililor nevinovaţi, într-un stat suveran", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel