Kelemen Hunor, gest controversat. Discurs lângă o hartă a Ungariei Mari, care includea și Transilvania

Autorul articolului: Doinita Manic |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Kelemen Hunor, gest controversat. Discurs lângă o hartă a Ungariei Mari, care includea și Transilvania / Foto: Facebook Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, gest controversat. Discurs lângă o hartă a Ungariei Mari, care includea și Transilvania / Foto: Facebook Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a vorbit lângă o hartă a Ungariei Mari, care includea și Transilvania.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a ținut un discurs în fața unui panou pe care era harta Ungariei Mari care include și Transilvania. Gestul său a stârnit din nou un adevărat scandal, transmite Realitatea Plus.

Evenimentul a fost organizat de Biserica Reformată din Ardeal, eveniment la care au participat liderii UDMR și președintele Ungariei Katalin Novak. 

Harta stilizată a fost reprezentată sub forma rădăcinii unui copac, pe afișul evenimentului numit ”Ziua unității reformate din Bazinul Carpatic”. Evenimentul a fost organizat sâmbătă de Eparhia Reformată din Ardeal, cu participarea liderilor UDMR și a președintei Ungariei, Katalin Novak. Ulterior, Kelemen Hunor, a declarat că nu a văzut harta care se afla lângă el atunci când a ținut discursul și că aceasta ar avea o simbolistică religioasă.

MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România, după afirmația Katalinei Novak. "Un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel"

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România, după mesajul postate pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care acesta îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei, transmite Agerpres.

"MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale", se arată într-o precizare transmisă de MAE. Vezi mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel