Kremlinul retrage FSB-ul din Ucraina și pune un GENERAL care are la activ Siria, cazul Skripal sau alegerile din SUA

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Serviciul de informații FSB este găsit țap ispășitor de Vladimir Putin pentru informațiile inexacte care au contribuit la retragerea umilitoare a armatei sale de la Kiev.

Președintele Rusiei dă vina pe FSB pentru eșecurile din timpul invaziei Rusiei, în urma rapoartelor care au contribuit la retragerea armatei ruse de lângă Kiev, așa cum relatează The Telegraph.

Comanda pentru operațiunile de informații rusești în Ucraina a fost transferată la Direcția principală de informații (GRU), adică Serviciul de informații militare al Federației Ruse, care, printre altele, a încercat să-l omoare cu Noviciok pe spionul Serghei Skripalj, la Salisbury, Anglia, într-o operațiune petrecută în 2018.

GRU preia astfel frâiele de la Serviciul Federal de Securitate (FSB), adesea numit succesorul KGB sovietic.

Această schimbare vine într-un moment în care oficialii americani sugerează că ofițerii ruși din Ucraina refuză să se supună superiorilor lor și să execute ordinele. Un înalt oficial al apărării american a spus că nici comandanții de rang înalt nu se supun ordinelor.

 

Numărul 2 din GRU

Analiştii subliniază că Ucraina, cu ajutorul Statelor Unite, a avut acces la informaţii mult mai bune decât Moscova.

Până acum, mai mulți generali ruși au fost uciși în război, iar alte ținte importante, cum ar fi nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul ”Moscova”, au fost distruse.

Trimiterea GRU în Ucraina ar trebui să îmbunătățească performanța armatei ruse, spune Andrei Soldatov, jurnalist specializat pe spațiul fostei URSS.

"Pe câmpul de luptă, lucrurile vor fi mai eficiente, desigur. Contactul cu trupele este mai bun, logistica este mai bună", a spus el pentru Telegraph.

Noul responsabil cu strângerea de informații în Ucraina este generalul colonel Vladimir Alekseev, prim-adjunctul șefului GRU, care a fost implicat în mai multe atacuri și tentative de asasinat în Occident.

Foto: Vladimir Alekseev

„Marea Britanie și Uniunea Europeană îl acuză (pe Alekseev n.r.) că a supravegheat atacul cu arme chimice de la Salisbury din 2018”, a spus Soldatov.

Șeful FSB, din închisoare înapoi la birou: ”Doar Stalin era capabil să joace astfel de jocuri cu generalii săi”

„Este un agent special cu experiență, iar Statele Unite l-au sancționat și pentru interferență cibernetică directă în alegerile din SUA din 2016”, a adăugat el.

Alexeeev a fost promovat prim-adjunct al șefului GRU în 2012, când Ministerul rus al Apărării a încercat să-și consolideze capacitățile de spionaj și  apelat la „băieții duri” care erau „gata să ucidă”.

Responsabil pentru coordonarea campaniilor militare din Siria și regiunea Donbas din estul Ucrainei, Alexeev este unul din ofițerii ”duri și loiali, care nu se sfiesc în metodele lor, dar în niciun caz spioni rafinați”, scrie Soldatov.

”Colegii ofițeri îl consideră brutal și încrezător în propriile forțe, mergând până până la a fi nemilos”, mai arată acesta.

Numirea GRU în poziția de principală agenție de informații a Rusiei în Ucraina va fi o lovitură majoră pentru prestigiul FSB, al serviciilor de spionaj majore se mai arată în articolul publicației britanice.

Presupusa numire a lui Alekseev urmează unei epurări  a aproximativ 150 de ofițeri ai FSB, petrecută luna trecută și aparentei arestări a șefului Serviciului al V-lea, Serghei Beseda. 

Foto: Seghei Beseda

Totuși, jurnalistul Andrei Soldatov susține că unele surse i-au confirmat că Seghei Beseda, după ce ar fi fost pus în arest la domiciliu și, ulterior, dus în închisoarea Lefortovo, ar fi reapărut la sediul FSB. ”Doar Stalin era capabil să joace astfel de jocuri cu generalii săi”, mai remarcă Soldatov.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel