L-a sacrificat Putin pe Lavrov? De ce a cerut scuze Israelului

Georgel Simionică |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Serghei Lavrov ar putea să fi fost deja sacrificat / Foto: kremlin.ru
Serghei Lavrov ar putea să fi fost deja sacrificat / Foto: kremlin.ru

Potrivit informațiilor israeliene Vladimir Putin și-a cerut scuze premierului Naftali Bennett pentru declarațiile făcute de ministru său de externe Serghei Lavrorv. 

El a afirmat duminică la postul italian de televiziune Rete 4 (deținut de Mediaset) că: "S-ar putea să mă înșel, dar și Hitler avea sânge evreiesc". În plus, potrivit lui, evreii sunt "cei mai mari antisemiți".

Afirmația grotească a lui Lavrorv implică faptul că evreii înșiși sunt vinovați pentru Holocaust.

Marți, Lavrov și-a continuat perorațiile acuzând Israelul că susține "regimul neonazist de la Kiev". Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe susținând că "mercenari israelieni" luptau alături de regimentul Azov.

Așadar, o nouă lovitură de propagandă din partea Moscovei - pe care conducătorul Kremlinului, Putin, și-a asumat-o personal, dacă e să dăm crezare declarațiilor israeliene. În schimb Moscova nu a confirmat scuzele.

Israelul a reacționat foarte dur, spre marea surpriză a lui Putin. Atât premierul israelian Naftali Bennett, cât și ministrul de externe Jair Lapid au protestat vehement, cel din urmă spunând chiar că "s-a depășit o limită" iar ambasadorul rus a fost convocat pentru o "discuție de clarificare".

Israelul trimite arme Ucrainei

Acesta ar fi un punct de cotitură în politica acestei țări față de Ucraina: pentru că, deși populația israeliană se arată solidară cu Ucraina, guvernul duce o politică prudentă care pune pe primul loc propriile interese de securitate și nu vrea să supere Rusia.

Unul dintre motive este faptul că trupele lui Putin se află în Siria vecină și până acum Rusia a închis ochii atunci când Israelul se apără de atacurile miliției teroriste Hezbollah din Siria și Liban.

Experții în relațiile dintre Israel și Rusia spun că de când este Putin la putere, relațiile dintre cele două țări sunt bune și se bazează pe pragmatism, notează Bild. Există motive sociale care stau la baza acestui lucru, cum ar fi o populație mare de israelieni ruși și vorbitoare de limbă rusă datorită emigrației evreiești în Israel, interese economice, dar mai ales necesitatea de a stabili canale de comunicare fiabile și de a detensiona cu Israelul domeniul politicii de securitate, având în vedere intervenția militară rusă în Siria începând cu 2015.

Așa se explică retragerea lui Putin? 

Citește mai departe pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel