Potrivit experților, există un moment anume în care ar trebui să vă beți doza zilnică de cafea și nu este prima oră a dimineții.
După cum a dezvăluit Amanda Maucere, RD, dietetician de wellness de la Lung Health Institute, pentru Well+Good: "Deși nu s-au făcut prea multe cercetări la om cu privire la interacțiunea dintre cafea, cortizol și ritmul circadian, știm destule despre fiecare în parte pentru a sugera că a aștepta puțin înainte de a bea prima ceașcă de cafea de dimineață este o idee bună."
Cafeaua ar trebui consumată atunci când nivelul de cortizol este scăzut
După cum a explicat Maucere pentru Well+Good, "Când ne trezim prima dată, cortizolul nostru este la niveluri maxime, ceea ce ne semnalează prin ritmul nostru circadian să ne trezim în primul rând". Având în vedere că cafeaua crește cortizolul, nu are rost să o bei atunci când nivelul de cortizol este deja ridicat.
În schimb, ASAPScience consideră că cel mai bun moment pentru a vă bea cafeaua este imediat după ce nivelurile de cortizol au atins vârful, indicând orele 9:00 dimineața, 12:00-13:00 și 17:30 ca fiind momentele ideale pentru a vă așeza și a vă bucura de doza zilnică de cofeină. În timp ce stilul de viață poate afecta, în mod evident, aceste momente specifice (de exemplu, dacă lucrați în tura de noapte, ritmul dvs. circadian este probabil să difere de cei care lucrează în intervalul tradițional de la 9:00 la 17:00), ASAPScience notează că ar trebui să vă propuneți să așteptați puțin după ce vă treziți complet dacă doriți să vă maximizați cafeaua și să vă energizați pe parcursul zilei.
Pe lângă faptul că îmbunătățește vigilența, concentrarea și starea de spirit, cafeaua poate avea și efecte antioxidante și antiinflamatorii, spune Nina Riggins MD, PhD, director al Headache and Traumatic Brain Injury Center de la University of California San Diego și membru al Asociației Americane de Neurologie.
Mai mult, consumul moderat de cafea poate reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson, potrivit unei analize din aprilie 2017 din Archives of Medical Science.