Sursele de lumină care rămân aprinse pe timpul nopții ne pot afecta sănătatea.
Potrivit unui studiu realizat recent, oamenii care dorm în încăperi unde există o sursă de lumină, chiar și slabă, așa cum este televizorul pornit, au ritmul cardiac și glicemia mai mari.
Chiar dacă lumina era slabă, aceasta a perturbat somnul oamenilor, în ciuda faptului că participanții dormeau cu ochii închiși, a declarat autorul studiului, Dr. Phyllis Zee, directorul unui Centru specializat pe studierea somnului, din cadrul Școlii de Medicină Feinberg a Universității Northwestern, relatează edition.cnn.com.
Ritmul cardiac scade de obicei noaptea, încetinind pe măsură ce creierul este ocupat cu repararea și întinerirea organismului. Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte a fost demonstrat în numeroase studii, ca fiind un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă, fiind una dintre cauzele pentru decesele timpurii.
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt un semn al rezistenței la insulină, când organismul nu mai folosește glucoza în mod corespunzător, iar pancreasul intră în suprasolicitare, inundând organismul cu insulină suplimentară pentru a supracompensa până când, în cele din urmă, își pierde capacitatea de a face acest lucru. În timp, rezistența la insulină poate duce, în cele din urmă, la diabet de tip 2.
Zee și echipa sa au luat 20 de persoane sănătoase în vârstă de 20 de ani și le-au pus să petreacă două nopți într-un laborator de somn. Prima noapte a fost petrecută într-o cameră întunecată, unde "nu puteai să vezi mare lucru, sau chiar nimic, atunci când aveai ochii deschiși", a spus Zee.
Toți participanții la studiu au fost conectați la dispozitive de monitorizare a unui număr de măsuri obiective ale calității somnului. Pentru ca datele să poată fi colectate cu o interferență minimă, aceștia au dormit cu o perfuzie cu tuburi lungi care șerpuiau prin cameră și printr-o gaură până în partea cercetătorului din laborator. Sângele a fost prelevat fără ca participanții adormiți să fie atinși vreodată.
"Am înregistrat undele cerebrale și am putut spune în ce stadiu de somn se afla persoana. Le-am înregistrat respirația, ritmul cardiac, EKG-ul și, de asemenea, le-am luat sânge pentru a măsura nivelul de melatonină în timp ce dormeau", a spus Zee.
Pentru o parte a grupului s-a repetat același nivel de lumină pentru o a doua noapte în laborator, în timp ce un alt grup a dormit cu o lumină slabă, cu o strălucire aproximativ echivalentă cu "o zi foarte, foarte întunecată, înnorată sau cu luminile de pe stradă care intră pe fereastră. Cu toate acestea, chiar și acea cantitate mică de lumină a creat un deficit de somn cu unde lente și de somn cu mișcări rapide ale ochilor, stadiile de somn în care are loc cea mai mare parte a reînnoirii celulare.
În plus, ritmul cardiac a fost mai ridicat, rezistența la insulină a crescut, iar sistemele nervoase simpatic au fost dezechilibrate, ceea ce a fost legat de creșterea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.", a mai spus ea.
Înainte să te pui la somn, verifică dacă în dormitorul tău există surse de lumină, care nu sunt necesare. Dacă este nevoie de o lampă aprinsă, optează pentru una slabă și pune-o la nivelul podelei.
De asemenea, fii conștient de tipul de lumină pe care o ai în dormitor și renunță la orice lumină din spectrul albastru, cum ar fi cele emise de dispozitive electronice precum televizoarele, smartphone-urile, tabletele și laptopurile.
"Lumina albastră este cel mai stimulant tip de lumină. Dacă trebuie să aveți o lumină aprinsă din motive de siguranță, schimbați culoarea. Alegeți lumini care au mai multe nuanțe roșiatice sau maronii.", a spus Zee.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi dezbrăcat. Beneficiile UIMITOARE la care nu te așteptai