Autoproclamatele autorități transnistrene par că încep pregătirile.
Potrivit informațiilor GUR - Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, autoproclamata Republică Transnistreană pregătește măsuri pentru începerea pregătirii militare a cetățenilor.
Așa-numitul Minister al Apărării al „Republicii Moldovenești Nistrene” ar fi trimis o comunicare către toate administrații locale prin care informează privind aspectele pregătirii militare.
Scopul, se spune în documentul prezentat, este „asigurarea pregătirii în procent de 100% a personalului contingentului de menținere a păcii RMN, precum și asigurarea de locuri de muncă pentru populația aptă de muncă”.
Foto: Kirill Budanov (captură de ecran Bihus/YouTube)
GUR scrie că vor putea participa la pregătire toți bărbații cu vârsta de până în 55 de ani. Acestora li se promite „bani, îmbrăcăminte, cazare și masă”.
Toți participanții vor primi câte 2800 de ruble transnistrene (aproximativ 140-150 de euro), iar durata pregătirii militare va fi de 90 de zile.
GUR susține că, potrivit informațiilor sale, în ciuda caracterului voluntar al pregătirii, recrutarea va fi, în practică, obligatorie.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a exclus o ofensivă a Federației Ruse din Transnistria, invadatorii pregătesc acolo un aerodrom și încearcă să recruteze mercenari.
Citește și: R. Moldova, următoarea țintă a lui Putin? Coridorul către Transnistria
Pe 22 aprilie, Federația Rusă a anunțat, prin vocea generalului Rustam Minekayev, comandantul Districtului Militar Central din Rusia, că vrea să cucerească întregul sud al Ucrainei și să plece în Transnistria . Moldova a fost alarmată de această declarație și l-a convocat la Ministerul de Externe pe ambasadorul Rusiei .
În ultimele zile, în Transnistria au avut loc mai multe explozii. GUR a spus că acestea sunt provocări rusești, care încearcă să tragă Transnistria în războiul împotriva Ucrainei și de a pune presiune asupra Moldovei.
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu explică importanța Transnistriei, care se află ”într-o poziție strategică extrem de importantă, atât la gurile Dunării, cât și în nordul Mării Negre și în vecinătatea unui stat NATO-România”.
Fostul ministru arată că rolul provocărilor din regiunea transnistreană este în principal de a ține blocate în zonă cât mai multe forțe ucrainene.
Totuși, Diaconescu ține să precizeze că forțele ruse din Transnistria nu au capacitatea de a pune probleme armatei ucrainene.
”Este destul de complicat în acest moment, din punct de vedere militar, ca Transnistria să devină un vector potențial periculos. Dar din punctul de vedere al mesajelor Moscovei, care intervine în exteriorul frontierelor sale, Transnistria poate avea un potențial”, arată Diaconescu.
La rândul său, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu nu vede un potențial ridicat de periculozitate a trupelor staționate în Transnistria.
”Deocamdată, cred că ceea ce se întâmplă în Transnistria este o distragerea atenției față de impasul din Donbas. În lipsa unor astfel de victorii (pentru Rusia n.r.) se folosesc astfel de petarde ciudate, cum este această ciudată explozie în Transnistria, în a doua zi de Paște”, este de părere Cioroianu.