Legile Securității. Protest la Guvern - Galerie foto

Irina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Declic a organizat un protest la Guvern împotriva ”Legilor Securității”.

”Securitatea revine! Nu vrem să trăim într-un stat milițienesc’!” a fost mesajul transmis. 

Protestul a avut loc astăzi, de la ora 11:00, în fața Guvernului. Acțiunea a avut ca scop să ceară ”coaliției de guvernare să renunțe de urgență la modificările abuzive din legile privind siguranța națională”.

”Serviciile și-au făcut legi pe ascuns și și-au dat puteri tot mai mari. În forma actuală, legile securității sunt un atac la democrație și ne întorc pe vremea Securității. SRI și SIE vor, printre altele, să oblige cetățenii și firmele să dea informații în numele ”siguranței naționale”, dar și ca Parlamentul și Curtea de Conturi să nu mai verifice cum au cheltuit fondurile. 

În timp ce procurorii pierd din autoritate, pentru că trebuie să anunțe serviciile dacă ar îndrăzni să ancheteze un angajat al acestora, președintele țării primește mai multă putere asupra serviciilor.

La acțiunea de protest Declic vor fi aduși și Supraveghetori, două personaje care au de câștigat dacă legile devin realitate.” arată mesajul Declic. 

Peste 16.700 de cetățeni au semnat petiția ”Renunțați la măsurile toxice din proiectele privind securitatea națională!”, mai arată sursa citată. În cadrul protestului, Comunitatea Declic a depus semnăturile la registratura Guvernului. Secretariatul General al Guvernului a fost anunțat despre acțiune. 

Iată ce arată petiția

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să renunțați la modificările toxice din proiectele privind securitatea națională. Nu vrem ca România să redevină statul milițienesc de dinainte de '89! Libertatea civilă și independența justiției sunt grav amenințate, pentru că serviciile de informații vor puteri sporite și super-imunitate în fața legii.

De ce este important?

SRI și SIE vor noi puteri și super-imunitate în fața anchetatorilor. Printre noile puteri, demne de un stat polițienesc, se numără:

 - SRI și SIE, anchetate și percheziționate de formă: personalul SRI și SIE va putea fi anchetat doar de procurori special desemnați iar perchezițiile se vor face doar cu anunțul prealabil al șefului SRI și al Președintelui (în calitatea sa de șef CSAT); 

 - Invitație la abuz de putere din partea Președintelui: doar șeful CSAT, adică Președintele, îl poate demite pe șeful SRI și pe șeful SIE; asta înseamnă că Președintele va putea constrânge și folosi aceste instituții în interes propriu, fără grija răspunderii legale (în prezent, doar Parlamentul poate demite șefii SRI și SIE, la propunerea Președintelui).

 - Încălcarea libertăților civile ca pe vremea Securității: cetățenii și firmele au obligația să colaboreze cu SRI la cerere și să păstreze secretul operațiunii;

 - Doar SRI interceptează comunicațiile în anchete penale: în prezent se întâmplă la fel, însă există decizii CCR potrivit cărora interceptarea comunicațiilor de către SRI în procedura de urmărire penală este neconstituțională.

 - Banii cu care serviciile își finanțează operațiunile, verificați doar de Președinte: controlul Curții de Conturi și al comisiilor parlamentare dispare și lasă loc abuzului.

 - Și mai multă putere pentru SRI, prin propriile firme și asociații: Serviciul va avea dreptul să aibă propriile firme și asociații; nimeni nu va ști cine sunt sau ce fac;

Proiectele prin care Președintele, SRI și SIE au puteri sporite fac parte dintr-un pachet de 10 legi privind securitatea națională. Acestea urmează să intre în dezbatere în Guvern. Cerem urgent ca modificările care pun în pericol democrația să dispară. Vă solicităm să nu fiți complici cu proiectele de legi care trimit România înapoi, pe vremea Securității!

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel