Turismul românesc nu înseamnă numai litoral, august și weekenduri.
Omul de afaceri Dragoş Anastasiu afirmă că paradigma ”scump şi prost” raportată la turismul românesc nu este ”corectă în integralitate”. El admite că litoralul românesc este scump în anumite perioade, dar arătând că, în acest context, ”dacă e cerere şi se plătesc preţurile respective, astea sunt preţurile corecte”. El mai spune că, în ceea ce priveşte litoralul românesc şi atragerea turiştilor străini, ”lupta e pierdută, cel puţin deocamdată”.
”Turismul românesc are... trăim într-o paradigmă de scump şi prost, ceea ce nu este corect în integralitate. Sigur că avem zone şi aşa. Mamaia şi litoralul mi se par că sunt scumpe câteodată. În weekend, în august, dar aşa e cererea. Dacă vrem Mamaia în aprilie sau în mai, e foarte ieftin, e mult mai ieftin decât în Bulgaria. Ideea este că toată lumea se uită la weekend şi în august. (...) Chestia cu preţurile, dacă e cerere şi se plătesc preţurile respective, astea sunt preţurile corecte. Ne place nu ne place, nu suntem obligaţi să plătim. Toată lumea vrea în weekend, în august să se ducă la mare, la fel cum e Revelionul în Poiana Braşov sau în Sinaia sau Predeal. Dar astea sunt nişte ştampile puse şi care nu sunt corecte pentru toate anotimpurile şi pentru toate staţiunile. Trebuie să luptăm cu ele, în sensul să dovedim că avem şi altceva, şi avem altceva”, a declarat Dragoş Anastasiu duminică, la PrimaTv, conform ziare.com.
Dragoș Anastasiu a dat exemplu zonele sălbatice, izolate, precum Delta Dunării, dar şi Transilvania, Bucovina, Maramureş, Banatul Montan, Ţara Făgăraşului sau Ţara Loviştei.
Anastasiu a mărturisit că a discutat cu oameni din domeniul turismului, iar România este ”top” în ceea ce priveşte cluburile, el spunând că unul dintre aceştia i-a spus că la Mamaia cluburile sunt ”peste Ibiza”.
Referitor la turismul de tip ”sun and beach”, de litoral, România se ”luptă cu morile de vânt”; iar ”lupta e pierdută, cel puţin deocamdată” în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini.
El spune că branduri precum Dracula sau Untold trebuie folosite în paralel cu definirea unei viziuni şi a unei strategii pentru turismul românesc.
O agenție de turism estimează că pentru sezonul estival 2022, pentru principalele destinații ale românilor – litoralul românesc, Bulgaria, Grecia și Turcia – rezervările promit să egaleze anul 2019.
În perioada decembrie 2021 – februarie 2022 au fost lansate în forță ofertele tip early booking pentru sezonul estival 2022, iar nivelul de rezervări a fost similar celui din 2019, în special datorită eliminării treptate a restricțiilor, conform sursei citate.
2022 versus 2021. Până la acest moment (jumătatea lunii iunie), se înregistrează o creștere de 80% a rezervărilor față de aceeași perioadă a anului precedent. Însă în 2021 nu s-au făcut rezervări în perioada stării de alertă, acestea începând în special în iunie.
În 2021, pentru litoralurile românesc și bulgăresc, rezervările s-au apropiat de valoarea anului 2019. Motivul a fost că România și Bulgaria au eliminat restricțiile în timpul verii și astfel au fost multe rezervări pentru iunie – iulie – august.