Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
În prezent, sunt consultări în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei la integrarea celor două ţări nordice în Alianţă.
"Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. "Sperăm să finalizăm rapid" procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.
De aceeași părere este și Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale.
Acesta arată că decizia celor două state este una pivotală ”nu doar pentru acest război cu Ucraina, dar și în istoria relațiilor internaționale. Este o restructurare a spațiului geopolitic european. Aceste două state aveau o tradiție de neutralitate politică. Finlanda, de după Al Doile Război Mondial, Suedia, de aproape 200 de ani”.
Aderând la NATO, cele două state aduc un plus pe toate palierele. ”Chiar și o contribuție militară, dar ambele dispun de echipamente militare avansate și sunt excelent poziționate geopolitic.”
”Rusia se va confrunta cu o situație nemaiîntâlnită în istoria ei. Va avea în față un zid geopolitic, de la nord la sud. Vedem că, în realitate, zidul este mult mai înalt, este practic de la Oceanul Arctic, până la Marea Mediterană. Practic, imperialismul și expansionismul au un zid compact al Alianței, peste care nu se va putea trece”
Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei de zeci de ani, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică de la invazia Rusiei din 24 februarie.
S-a pus în mișcare un proces de aderare care se preconizează că va dura doar câteva săptămâni.
Totuși, ratificarea tratatelor de aderare de către cele 30 de parlamente aliate ar putea dura până la un an, spun diplomații.
Turcia și-a surprins aliații în ultimele zile spunând că are rezerve cu privire la apartenența finlandeză și suedeză. Stoltenberg a declarat miercuri că crede că problemele ar putea fi rezolvate.
„Suntem hotărâți să rezolvăm toate problemele și să ajungem la concluzii rapide”, a spus Stoltenberg, remarcând sprijinul puternic din partea tuturor celorlalți aliați.