Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istorie, a declarat luni serviciul Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice. Aceasta continuă seria de temperaturi excepționale care, potrivit unor cercetători, ar putea face ca 2024 să devină cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, informează Reuters.
Începând cu iunie 2023 și continuând pentru 13 luni consecutive, fiecare lună a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor meteorologice în comparație cu luna corespunzătoare din anii precedenți, conform Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene, într-un buletin lunar.
Datele recente sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 și ar putea deveni cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor, pe fondul schimbărilor climatice provocate de activitatea umană și de fenomenul meteo natural El Nino, care au determinat înregistrarea unor temperaturi record în primele luni ale acestui an, au explicat cercetătorii.
Estimez că există aproximativ 95% şanse ca 2024 să întreacă 2023 ca cel mai călduros an de la debutul înregistrărilor privind temperaturile globale de suprafaţă la mijlocul anilor 1800, a declarat Zeke Hausfather, cercetător în cadrul Berkeley Earth.
Clima în schimbare a provocat deja consecinţe dezastruoase pe tot globul în 2024.
Peste 1.000 de persoane au murit din cauza căldurii extreme pe parcursul pelerinajului hajj luna trecută. Decese asociate caniculei au fost înregistrate în New Dehli, care s-a confruntat cu un val de caniculă deosebit de îndelungat, dar şi printre turiştii aflaţi în Grecia.
Friederike Otto, cercetătoare în domeniul climei în cadrul Institutului Grantham de la Imperial College din Londra, a afirmat că sunt mari şanse ca 2024 să fie desemnat cel mai fierbinte an din istoria înregistrărilor.
El Nino este un fenomen natural care vine şi apoi pleacă. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazelor şi a cărbunelui, a spus ea.
Fenomenul natural El Nino, care provoacă încălzirea apelor de suprafaţă în Oceanul Pacific, are tendinţa de a creşte temperaturile medii globale.
Efectul El Nino s-a diminuat în ultimele luni, iar planeta se va afla sub condiţii neutre înainte ca fenomenul La Nina, sinonim cu condiţii mai răcoroase, să se formeze în a doua parte a anului.
Emisiile de gaze cu efect de seră în urma arderii combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.
În pofida angajamentelor privind lupta împotriva încălzirii globale, statele au înregistrat un eşec colectiv în reducerea acestor emisii, ceea ce a dus la creşterea temperaturilor timp de decenii.
De-a lungul unui interval de 12 luni care se încheie cu iunie, temperatura medie globală înregistrată a fost cea mai ridicată pentru o perioadă similară, cu 1,64 de grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900, a precizat C3S.