Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai.
Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, a declarat duminică preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.
"Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziţie în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine vă spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală. (...) Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri", a precizat Nistor.
Acesta a menţionat că greva generală va dura până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest. "Ei sunt cei care hotărăsc. Nu sunt doar membrii de sindicat sunt şi foarte mulţi profesori", a completat el.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, oferta Guvernului vizează rezolvarea revendicărilor salariale în Legea salarizării, "altceva în plus nimic".
"Anexa 8 se va pune în practică, mai concret personalul didactic va primi salariu de prevăzut de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim. Asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor ", a spus Hăncescu. El a menţionat că data aplicării acestei creşteri depinde de decizia Executivului.
"Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact când, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului", a mai spus preşedintele FSLI.
Leaderii sindicali au fost întrebaţi ce se întâmplă cu salariilor greviştilor pe perioada grevei, iar preşedintele FSE "Spiru Haret" a răspuns: "Exact ce prevede legea. Conform legislaţiei în vigoare pe perioada grevei se suspendă contractul individual de muncă, deci nu vor plătiţi, cu atât mai mult trebuie să înţelegeţi că şi-au asumat cu toţii acest lucru, ne-am asumat cu toţii acest lucru, pentru a înţelege foarte clar care este starea de nemulţumire. Este vorba de peste 150.000 de cadre didactice, la care se adaugă 60.000 - 70.000 personal didactic şi auxiliar".
Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu "oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume".
"Chiar dacă sunt intenţii bune, noi discutăm doar despre intenţii. Vorbim despre o viitoare Lege a salarizării, o Lege a salarizării care va începe să fie negociată abia din 15 iulie, iar ea, ca şi adoptare, poate să ajungă pe undeva pe la sfârşitul lunii octombrie, poate chiar sfârşitul anului 2023, ca aplicabilitate de la 1 ianuarie, eventual, şi nu se ştie, pentru că nu ni s-a dat un răspuns tranşant dacă o grilă care va fi discutată, pesemne va fi negociată, va fi aplicată într-o singură tranşă sau în tranşe. Discutăm în momentul de faţă doar despre posibilităţi", a afirmat Nistor.
El a reiterat că nu s-a discutat nimic concret despre sume în cadrul negocierilor, s-a vorbit mai mult de bonusuri pentru profesorii debutanţi şi pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate.
În ceea ce priveşte încheierea anului şcolar în contextul grevei, sindicaliştii au transmis că Guvernul este cel care trebuie să răspundă la această întrebare şi că "rămâne de văzut" dacă se vor încheia situaţiile elevilor.
"Suntem deschişi negocierilor, noi nu le-am respins niciodată şi aşteptăm implicarea tuturor factorilor decidenţi în rezolvarea problemelor care sunt atât de binecunoscute. Au cerut astăzi foarte clar să urgenteze discuţiile pe Legea salarizării. Vina este a Guvernului. Ştiţi foarte bine că în primă fază această lege trebuia să fie gata la 30 iunie. Era suficient timp. Au început discuţii în septembrie 2022. Nu ştim din ce raţiuni au tărăgănat. Poate nu se ajungea aici, dacă acum aveam oglinda clară, fidelă, a ceea ce se intenţionează cu salarizarea în învăţământ. Deocamdată sunt doar promisiuni şi necunoscute", a mai punctat preşedintele FSLI.
Pe de altă parte, leaderul FSE "Spiru Haret"a atras atenţia că nu numai componenta salarială este importantă, ci şi cum va arăta pachetul legislativ, pentru că sunt propuneri înaintate de federaţiile sindicale reprezentative care încă nu au fost luate în calcul.
Nu în ultimul rând, leaderii sindicatelor din învăţământ au mai transmis că totul depinde de Guvernul României şi că speră să se găsească soluţii în aşa fel încât elevii să nu fie afectaţi. "Vă amintesc că au fost două greve mari în învăţământ, în România, în ultimii 30 de ani, una de 5 săptămâni în anul 2000 şi una de 3 săptămâni în anul 2005, aşa că sunt necunoscute. Totul depinde de Guvernul României. Mingea este la Guvernul României aşa cum am mai spus bineînţeles (...) sperăm să găsim soluţii în aşa fel încât să nu fie afectaţi elevii. Nimeni nu îşi doreşte, aşteptăm această minune", a concluzionat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.
Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.
Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8, susţine sursa citată.
"Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare", precizează comunicatul.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educaţia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, potrivit comunicatului.
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit duminică cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învăţământ.