Luni, sărbătoare religioasă importantă, marcată cu roșu în calendar. Tradiții și obiceiuri la români

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sfinții Trei Ierarhi sunt celebrați pe data de 30 ianuarie
Sfinții Trei Ierarhi sunt celebrați pe data de 30 ianuarie

Pe 30 ianuarie sunt celebrați cei Trei Ierarhi, sărbătoare care este marcată cu roși în calendarul ortodox. Cei trei sunt Vasile cel Mare (cunoscut și sub numele de Vasile din Cezareea), Grigorie Teologul (cunoscut și sub numele de Grigore de Nazianz) și Ioan Gură de Aur.

Toţi trei au trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii, și s-au bucurat din fragedă pruncie de o educație creștină, mai ales datorită mamelor lor, ajunse, la rândul lor, în sinaxare: Sfânta Emilia - mama Sfântului Vasile cel Mare, Sfânta Nona - mama Sfântului Grigorie Teologul și Sfânta Antuza - mama Sfântului Ioan Gură de Aur. Toţi trei au studiat la cele mai vestite şcoli de teologie ale vremii, scrie Ziarul Lumina.

Este cunoscut faptul că acești sfinți știau doar două drumuri: unul către Biserică și celălalt către școală. De asemenea, aprofundau descoperirea lui Dumnezeu și a voii Sale, dar și cunoașterea omului, a lumii și a creației. Au studiat în profunzime filosofia vremurilor și au folosit termeni filosofici în apărarea Ortodoxiei, atacată de intelectualii păgâni și gnostici din veacul al IV-lea, cărora le-au prezentat conținutul Sfintelor Scripturi și al scrierilor Părinților Apostolici de dinaintea lor, în lucrări și cuvântări ce au servit Dumnezeieștilor Părinți la viitoarele Sinoade Ecumenice, lucrări care sunt normative pentru Biserică și astăzi.

Se crede ca pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că din această zi se schimbă vremea. De-acum, se zice ca „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Sfinții Trei Ierarhi, obiceiuri și tradiții

Acum e bine să se împace rudele după lungi dispute.Toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.

În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.

În această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.

În anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.

Gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, poate rămâne văduvă.

Femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel