Dacă de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, republica ar putea primi gaz din România, însă regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
”Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuşi să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei', a subliniat preşedinta Republicii Moldova, conform Agerpres.
Maia Sandu a declarat că dialogul dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă a fost aproape suspendat de la începutul războiului din Ucraina, acesta fiind la un nivel minim. Totodată, ea a negat acuzaţiile potrivit cărora autorităţile de la Chişinău nu vor să negocieze preţurile la gaz cu Moscova.
"În fiecare lună există încercări ale guvernului (Republicii Moldova) de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorinţă', a afirmat şefa statului.
Republica Moldova cumpără gaze de la Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar şi este calculat din preţul spot la gaze şi petrol în funcţie de sezon. Preţurile spot au crescut în acest an.
Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne "problema preţurilor".
Autorităţile de la Chişinău iau în calcul trei scenarii în cazul unor limitări sau al sistării complete a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom: în proporţie de 35%, 50% sau sistarea integrală a gazelor naturale din Federaţia Rusă.
Chişinăul susţine că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face faţă unor situaţii extreme, precum sistarea livrării de gaze ruseşti. Între timp, guvernul îşi propune o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze în Republica Moldova.
Citește și:
Șeful social democraților a declarat, luni, că ar fi "inuman" ca pensiile să se mărească cu mai puţin de 10%.
"Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, al celor care ne-am făcut şi am făcut impactul bugetar, am părerea că va fi o creştere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor. (...) Trebuie respectată legea. Legea spune foarte clar că trebuie mărite cu indicele de inflaţie, dar nu de anul acesta, indicele de inflaţie de acum 2 ani, care era sub 5%. Dar nu se poate rămâne acolo. Noi vorbim acum de o mărire şi de o respectare a legii. Când măreşti, măreşti la fel şi celui care are 1.500 de lei şi celui care are 20.000 de lei.(...) Trebuie să creezi o echitate socială. În acel moment intervii pe categorii, exact cum am făcut în Sprijin pentru România şi în primul pachet social negociat când am intrat la guvernare. E normal să ai abordări diferite", a spus Ciolacu, la România TV.
El a arătat că discuţia referitoare la creşterea veniturilor nu trebuie limitată numai la pensii şi că este nevoie în acest sens de un întreg pachet de măsuri cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, care ar trebui să fie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare.
"Într-un fel sunt mai multe măsuri. O discuţie grosso modo, limitată la cât se măresc pensiile, nu este o discuţie corectă. Trebuie să venim cu un pachet întreg şi acest pachet eu vreau să îl discutăm în coaliţie cu perspectiva de la 1 ianuarie. (...) Pensiile se vor mări, e o decizie luată deja, şi de către mine, şi de către prim-ministru", a mai afirmat liderul PSD.
Niciun membru al PSD nu a spus ceva la adresa lui Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii nu au făcut afirmaţii despre premierul Nicolae Ciucă, iar de acest lucru ar trebui să ţină cont şi liderii liberali. Citește mai mult AICI.