Marile case de discuri dau în judecată startup-urile AI Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Un caz de referință vede Sony Music Entertainment, Universal Music Group și Warner Records dând în judecată startup-urile AI Suno și Udio pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor. Acest lucru vine la câteva luni după ce peste 200 de artiști au semnat o scrisoare deschisă cerând stoparea utilizării „prădătoare” a inteligenței artificiale în industria muzicală.

Inteligența artificială a fost un subiect intens dezbătut în industria muzicală, cu discuții variind de la posibilitățile creative ale noii tehnologii până la preocupările legate de legalitatea acesteia, scrie euronews.com.

Situația s-a intensificat, deoarece unele dintre cele mai mari case de discuri din lume dau în judecată două startup-uri AI, Suno și Udio, pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor. Cazul de referință susține că startup-urile exploatează pe o scară „aproape de neimaginat” lucrările înregistrate ale artiștilor.

Asociația Industriei de Înregistrări din America (RIAA) a anunțat ieri (luni, 24 iunie) procesele intentate de case de discuri, inclusiv Sony Music Entertainment, Universal Music Group și Warner Records.

„Motivul este flagrant comercial și amenință să înlocuiască arta umană autentică care este în centrul protecției drepturilor de autor”, au spus casele de discuri în procese, adăugând că nu există nimic la AI care să scuze firmele de la „a respecta regulile”. Ele au avertizat că „furtul pe scară largă” al înregistrărilor amenință „întregul ecosistem muzical”.

Ele susțin că software-ul Suno și Udio fură muzică pentru a „scuipa” lucrări similare și cer despăgubiri de 150.000 de dolari (aproximativ 140.000 de euro) pe lucrare.

Un caz a fost depus în instanța federală din Boston împotriva Suno AI, iar celălalt în New York împotriva Uncharted Labs, dezvoltatorul Udio AI.

CEO-ul Suno AI, Mikey Shulman, a declarat într-un e-mail că tehnologia este „proiectată pentru a genera ieșiri complet noi, nu pentru a memora și reproduce conținut preexistent” și nu permite utilizatorilor să facă referințe la artiști specifici.

Shulman a spus că startup-ul său din Cambridge, Massachusetts, a încercat să explice acest lucru caselor de discuri „dar în loc să discute cu bună credință, au revenit la vechiul lor manual condus de avocați.”

Udio nu a emis încă niciun comentariu.

Președintele și CEO-ul RIAA, Mitch Glazier, a declarat într-un comunicat scris că industria muzicală colaborează deja cu dezvoltatori AI responsabili, dar a spus că „serviciile neautorizate precum Suno și Udio, care pretind că este 'corect' să copieze munca de-o viață a unui artist și să o exploateze pentru propriul profit fără consimțământ sau plată, întârzie promisiunea unei AI cu adevărat inovatoare pentru noi toți.”

În martie, Tennessee a devenit primul stat american care a adoptat legislație pentru protejarea compozitorilor, interpreților și altor profesioniști din industria muzicală împotriva potențialelor pericole ale inteligenței artificiale. Legea va intra în vigoare la 1 iulie.

La momentul respectiv, guvernatorul Tennessee, Bill Lee, a declarat: „Artiștii au proprietate intelectuală. Ei au daruri. Ei au o unicitate care este a lor și numai a lor, cu siguranță nu a inteligenței artificiale.”

Scopul este de a asigura că instrumentele AI nu pot replica vocea unui artist fără consimțământul acestuia, ceva reflectat o lună mai târziu când peste 200 de artiști au semnat o scrisoare deschisă trimisă de organizația non-profit Artist Rights Alliance, solicitând companiilor de tehnologie AI, dezvoltatorilor și platformelor să înceteze utilizarea AI pentru a încălca și devaloriza drepturile artiștilor umani.

Artiști precum Stevie Wonder, Billie Eilish, Robert Smith și Nicki Minaj au semnat scrisoarea cerând oprirea utilizării „prădătoare” a AI în industria muzicală.

Scrisoarea, deși recunoaște posibilitățile creative ale noii tehnologii AI, a afirmat: „Nu vă înșelați: credem că, atunci când este folosită responsabil, AI are un potențial enorm de a avansa creativitatea umană și într-un mod care permite dezvoltarea și creșterea unor experiențe noi și interesante pentru fanii muzicii din întreaga lume.”

„Din păcate, unele platforme și dezvoltatori folosesc AI pentru a sabota creativitatea și a submina artiștii, compozitorii, muzicienii și deținătorii de drepturi. Când este folosită iresponsabil, AI prezintă amenințări enorme pentru capacitatea noastră de a ne proteja intimitatea, identitățile, muzica și mijloacele de trai.”

„Nereglementată, AI va declanșa o cursă spre fund care va degrada valoarea muncii noastre și ne va împiedica să fim compensați corect pentru aceasta,” continuă scrisoarea. „Acest atac asupra creativității umane trebuie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării prădătoare a AI pentru a fura vocile și asemănările artiștilor profesioniști, a încălca drepturile creatorilor și a distruge ecosistemul muzical.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel