Perioada neașteptat de lungă în care Italia a avut parte de liniște politică susținută de o creștere economică importantă pare a lua sfârșit odată cu posibila plecare a premierului Mario Draghi.
Premierul care a scos Italia din ochiul ciclonului pandemico-economic are mari șanse să îi succeadă lui Sergio Mattarella, în funcția de șef al statului, iar Slvio Berlusconi se numără printre persoanele direct interesate de această mutare.
Stilul de conducere eficient și competent a așezat economia italiană pe un trend de crește accelerată. Totuși, tot ce s-a făcut bun până acum ar putea fi pus în pericol dacă Parlamentul va alege, în ianuarie, un nou președinte în persoana actuaului premier, scrie The Guardian.
Un ritual asemănat de mulți cu numirea unui papă, subiectul alegerii noului președinte al Republicii italiene domină dezbaterea politică, deoarece reașezările politice ar putea fragiliza Italia într-un moment critic.
Draghi a fost prezentat în mod constant drept favorit pentru a-i urma lui Sergio Mattarella, care demisionează din funcția de șef al statului pe 3 februarie.
Ar trebui fostul șef al Băncii Centrale Europene să rămână prim-ministru sau să plece la Palatul Quirinale?
Președintele Italiei are în mare parte un rol ceremonial, dar are puterea de a arbitra crizele politice, de a alege prim-ministrul și de a convoca alegerile anticipate.
Mattarella a fost forțat să intervină de mai multe ori pentru a rezolva crizele, inclusiv solicitare făcută lui Draghi ca să formeze un guvern de criză, în luna februarie, după prăbușirea guvernului Giuseppe Conte.
Nu există candidați oficiali la alegerile prezidențiale din Italia, parlamentarii italieni fiind cei care votează viitorul Președinte, pentru un mandat de șapte ani.
Poate fi ales oricine, atâta timp cât este cetățean italian și are peste 50 de ani.
De altfel, de-a lungul timpului au circulat tot felul de nume, mai mult sau mai puțin susținute de realitate, precum: fotbalistul Francesco Totti , actrița Sofia Loren și chiar starul porno Rocco Siffredi .
Fostul șef al BCE, acum în vârstă de 74 de ani, a sugerat săptămâna trecută că ia în considerare și această opțiune.
La conferința de presă de la sfârșitul anului, el a răspuns întrebărilor privind viitorul său: „Destinul meu personal nu are importanță. Nu am ambiții speciale. Sunt, dacă vrei, un bunic în slujba instituțiilor.”
Cotește și: Ce domeniu a mers cel mai bine anul acesta. A întrecut până și CRIPTOMONEDELE
O persoană foarte interesată de rolul de președinte este, potrivit presei italiene, fostul premier și lider al Forza Italia, Silvio Berlusconi .
„Este extrem de puțin probabil ca el să fie ales, dar nu ar trebui să excludem acest lucru”, a spus Wolfango Piccoli, co-președinte al companiei de cercetare Teneo. „Dacă există o persoană care are abilități de neegalat în a cumpăra voturi, aceasta este Berlusconi”.
Prin urmare, aceste alegeri sunt de o importanță specială: Draghi este considerat cea mai sigură variantă pentru guvernare, iar o mutare a sa la președinția italiană ar putea perturba toate măsurile întreprinse de Roma până acum, inclusiv accesul la fondurile UE de redresare post-pandemie, la care Italia este cel mai mare beneficiar.
În cel mai rău caz, alegerea lui Draghi ar putea declanșa alegeri anticipate. Dacă vor avea loc alegeri anticipate, sondajele arată în frunte coaliția partidelor de extremă dreapta, La Liga și Fratelli d Italia, împreună cu Forza Italia a lui Berlusconi.
Printre numele cotate cu șanse la funcția de Peședinte se numără actualul ministru al justiției Marta Cartabia, fostul premier Romano Prodi, un alt fost premier și actual comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni, și Gianni Letta, un om de încredere al lui Berlusconi.