Rușii apelează la metode neconvenționale.
„Mi-aș dori foarte mult să cred că, de îndată ce sosesc întăririle sau vor fi aduse arme occidentale cu avionul, ne vom elibera toate teritoriile într-o săptămână.
Dar acesta este un război. Aceasta nu este o operațiune militară specială, așa cum o numesc rușii. Nu ascultați oamenii care spun la televizor că totul se va dezvolta foarte repede și deja am câștigat. Nu! Vom câștiga dacă înțelegem că acest ( război ) va continua mult timp dacă nu renunțăm. Și este important ca ucrainenii să nu se certe între ei”, a declarat Serhiy Haidai, șeful Administrației Regionale Civil-Militare Luhansk, într-un interviun preluat de publicația LB.
În teritoriul administrat de acesta au loc astăzi cele mai aprige bătălii, situația fiind mai gravă chiar decât în regiune Donețk.
Orașele Popasna și Rubijne sunt aproape complet distruse. Rușii s-au apropiat foarte mult de orașul natal al lui Gaidai, Severodonetsk . „De ce ne distrug orașele?” Pentru că nu pot captura și doar să urmeze tactica „deșertificării”. Temperatura crește, sunt chiar și zile fierbinți, iar în orașul Severodonețk există un miros atât de puternic ...Zona este plină de cadavre care nici măcar nu pot fi luate”, a adăugat Haidai.
La începutul săptămânii, mai multe persoane au fost ucise și cel puțin opt civili au fost răniți în bombardamentele trupelor ruse la Severodonețk . Majoritatea erau ascunse în adăposturi anti-bombe.
Școlile sunt atacate pentru că rușii știu că acolo există adăpost, susține Haidai
"Ocupanții colectează aceste informații folosind drone, precum și date de la trăgători. Așa că fiți atenți - trădătorii pot fi printre voi. Se presupune că se ascunde de bombardamente și primește ajutor umanitar cu toată lumea, dar în același timp ajută inamicul", - a spus șeful regiunii Luhansk.
Comisarul Radei Supreme privind drepturile omului, Liudmila Denisova , arată că aproape 3.000 de ucraineni, inclusiv 300 de copii, de la Mariupol se află într-o tabără de filtrare.
”Invadatorii ruși continuă să efectueze măsuri de filtrare în Mariupolul ocupat . În ultima săptămână, rușii au transportat cu forța aproape 3.000 de ucraineni, inclusiv peste 300 de copii, într-un lagăr de filtrare din satul Bezimenne (sat din raionul Novoazovsk din regiunea Donețk - n.r.). După măsurile de filtrare, ocupanții formează grupuri de locuitori ai Mariupolului, care sunt deportați mai întâi la Taganrog, iar apoi în regiunile îndepărtate ale Rusiei”, a spus Denisova.
Potrivit acesteia, cel puțin 10% dintre cetățenii care nu trec filtrul sunt considerați de ruși „periculoși pentru regimul rus”. Ei sunt arestați și apoi trimiși în fosta colonie penală G52 din satul Olenivka, regiunea Donețk, sau duși la infama închisoare de izolare din Donețk. Şederea acolo este însoţită de ore de interogatoriu, tortură, ameninţări cu moartea şi constrângere.